Основната ни задача е да не допуснем „Сглобката“ да се възпроизведе в София

Демократичният град трябва да бъде управляван чрез принципите на свободата, справедливостта и солидарността, заяви председателят на БСП – София в политическия си доклад пред делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на социалистите

Нашата основна задача в следващите два месеца е да не допуснем „Сглобката“ да се възпроизведе в София. Това заяви председателят на БСП – София Иван Таков в политическия си доклад пред делегатите на Осмото заседание на XIV Конференция на Софийската градска организация на социалистите. То се провежда в момента в зала „Александър Лилов“ в централата на БСП. Сред задачите на делегатите на Конференцията са утвърждаването на формулата за явяване на местните избори, на кандидата за кмет на София и подреждането на листата с общински съветници.

„Некоалицията има трима кандидати – Васил Терзиев, Вили Лилков и предстои да научим кой е изборът на ГЕРБ, каза Иван Таков. – Ние не им вярваме. Те се правят на опоненти в момента, но всички добре знаем, че това е само театър. Лош театър, който цели отново да излъже избирателите, за да им дадат те гласа си на 29-ти октомври. А след това по познатия ни вече сценарий ще се прегърнат и ще направят Сглобката и в София. Това вече сме го виждали и знаем какво предстои“.

Председателят на БСП – София беше категоричен, че тримата десни кандидати за кметове на столицата представляват статуквото, въпреки предизборните им напъни да се отрекат дори от себе си в името на голямата им цел. „София им е изключително важна, за да продължат да печелят от нея. И няма да се посвенят грозно да употребят нито националната светиня „Трети март“, нито Паметника на Съветската армия, пазител на историческата истина за победата над хитлерофашизма през Втората световна война, нито дори да се отрекат от своите род и родина“, добави той и продължи: „София обаче е изключително важна и за нас. За да дадем перспектива и бъдеще на всеки един човек в града ни. За да покажем, че демократичният град трябва да бъде управляван чрез принципите на свободата, справедливостта и солидарността. За да отстоим правото на всеки гражданин да бъде свободен от унизителни зависимости и страх. Да докажем, че това може да стане само с повече социална сигурност. Със справедливост в разпределението на обществения ресурс и равен достъп до обществените блага за всички. Със солидарност между силните и слабите, между тези, които имат, и тези, които нямат, между центъра и кварталите. Защото за нас градът не е пазар. А обществените блага не са стока, от която да печелят избрани, близки до градската власт, бизнесмени“.

Лидерът на БСП – София посочи и всички провали на досегашния кмет Йорданка Фандъкова и на ГЕРБ в столицата. „Нека да го кажем съвсем ясно и директно – дългогодишното управление на кмета Фандъкова превърна Столична община в сергия, а обществените блага – в стока, заяви Иван Таков. – Управлението на ГЕРБ в София ще остане в историята, белязано от редица грандиозни провали. Те опитват в момента да скрият тези провали чрез разпалването на идеологически скандали. Ние обаче ги знаем, а гражданите на София ги усещат всекидневно“.

Сред най-големите неуспехи на управлението на ГЕРБ в столицата председателят на БСП – София посочи оползотворяването на публичния ресурс и най-вече на инвестиционната програма, системата на управление на дейностите по чистотата и на отпадъците, на общинските дружества „Топлофикация“, „Чистота Искър“, „Софекострой“ и ЦГМ, градоустройството, трафикът и паркирането и зелената система.

Иван Таков призова делегатите на Конференцията да работят в предизборната кампания така, че да запазят облика на социалистическата партия. „Поставяме си обаче и още една, много по-важна, идеологическа задача в тази кампания – да си върнем от десницата разбирането за това какво е демокрация, заяви той. – Демокрация е управление на непривилегированото мнозинство. Постигането на тази цел е изключително важно за бъдещето както на лявото, така и на БСП. Трябва да покажем, че демокрацията не е просто избори и процедури. Защо това е важно?

Защото по този начин ще променим дневния ред на десницата, ще си отворим възможност да говорим с повече хора и да увеличаваме прогресивно подкрепата си“.

Иван Таков беше категоричен, че изборът на подходящ кандидат за кмет на София и създаването на широка местна лява коалиция са начините, по които социалистите ще се опитат да решат натрупалите се в последните години проблеми. „Ваня Григорова, в качеството си на изявен синдикален активист, може да ни отвори солидна периферия и възможност да стигнем до различни социални групи. Присъствието й в общата листа за общински съветници би донесло гласове, които ние иначе няма как да получим в момента, каза още той. – Широката коалиция ще ни позволи да обединим левия вот в София и ще ни направи по-силни. Има и още нещо, много съществено. Някакво обединение вляво така или иначе все някога ще се случи. И БСП не бива да изпуска инициативата в този процес“.

Иван Таков започна политическия си доклад с поклон към Стратега и идеолог на социалистическата партия Александър Лилов, чиято 90-та годишнина от рождението беше на 31-ви август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *