От военен бункер, през мезонет до срив на пазара – как свърши имотният бум в Германия

Годината за един от видните германски имотни предприемачи беше изпълнена със сътресения – усилията му да продаде мезонета си на последния етаж на бивше убежище при въздушни нападения от нацистката ера удрят на камък, а само преди няколко седмици компанията му подаде молба за обявяване в несъстоятелност, пише Ройтерс.

Затрудненията за Щефан Хьоглмайер и компанията му Euroboden отразяват проблемите пред по-широкия имотен сектор в най-голямата икономика в Европа, който преживява най-тежкия си срив от десетилетия.

Години наред ниските лихви стимулираха глобален бум, запалвайки интерес към германските имоти, смятани за сигурни и стабилни подобно на самата страна.

Резкият ръст на лихвите и растящите цени на енергията и на строителните материали сложи край на възхода. Това приближи редица предприемачи до ръба на несъстоятелност, замрази сделки и тласна надолу цените, индустрията беше принудена да призове канцлера Олаф Шолц за подкрепа.

„Насочваме се към стената с бясна скорост. Първите предприемачи паднаха, ще ги последват още“, казва Тилман Пеетерс, адвокат, специализиран в производствата по несъстоятелност в компанията FalkenSteg.

Перспективите пред предприемачите, включително Euroboden, се промениха през 2022 г., когато Европейската централна банка започна да повишава лихвите, затруднявайки вземането на заеми и намирането на купувачи за проектите.

Бункерът на Хьоглмайер първоначално бил издигнат в началото на 90-те години на миналия век, за да предпазва местните жители от бомбите на съюзниците. След войната комплекси наблизо послужиха за затворнически лагери за нацистите и тогавашните бежанци, а местни фризьорски салони и хотели поискаха разрешение да публикуват обявите си на надупчената му от куршуми фасада.

От 2005 г. Германия е продала около 320 бункера.

Мезонетът с площ 380 кв. м, който се простира от петия до седмия етаж и включва тераса на покрива, първоначално беше обявен за продажба на цена малко под 13 млн. евро. По-рано тази година тя беше намалена на 11 млн. евро, но това все още е един от най-скъпите апартаменти в Германия.

„При интерес част от мебелите и лампите могат да бъдат закупени“, гласи обявата.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *