От турски зъби до корейски ботокс .

Южна Корея никога не се е борила за привличане на посетители. Въпреки това, страната може да се похвали с внушителните 17 милиона туристи годишно.

Лесно е да се разбере защо.

Там се предлага за всекиго по нещо: независимо дали сте K-pop маниак, фен на пикантната улична храна, запален изследовател на исторически мистерии или просто почитател на традиционната (и много подходяща за Instagram) архитектура hanok, разказва Euronews.Но на хоризонта на Сеул се появява нова тенденция, която кара туристите да се стичат масово натам: ботокс.

В синхрон с манията за съвършенство тази козметична процедура става истински хит в столицата, където клиниките за красота никнат като гъби и я предлагат на забележително ниски цени.

Стандартите за красота в Сеул

Стремежът към перфектен външен вид се вижда с просто око по улиците на Сеул. Повечето местни жители носят дрехи на дизайнерски марки от висок клас и са поддържани до последния детайл, като в същото време внушават лежерност и спокойствие.

Но културата на Южна Корея, фокусирана върху имиджа, е много по-дълбока от луксозния гардероб. Страната има най-висок процент пластични операции на глава от населението, като според различни доклади всяка трета жена е лягала под ножа в даден момент от живота си.

Интересът към услугите на пластичната хирургия е толкова ненаситен, че цената е  изключително конкурентна – някои клиники предлагат ботокс за 29 000 вона (около 20 евро).

Гангнам – родното място на хитовия едноименен сингъл на южнокорейския рапър Сай, се превърна в сърцето на туризма за красота в Южна Корея.

Ботокс процедурите като бързо хранене 

Muse и Lienjang Plastic Surgery са двете любими клиники на водещи инфлуенсъри в социалните мрежи. Те са натрупали впечатляващ брой последователи благодарение на споделянето на снимки на пациенти преди и след лечението, както и на последните си промоции.

Но не се заблуждавайте – това не са центрове, каквито сме свикнали да виждаме в Европа или САЩ. Тук няма модни списания, плюшени халати и класическа музика, докато чакате да удари часа на прегледа или манипулацията ви.

Всъщност, атмосферата напомня повече на верига за бързо хранене.

Регистрирате се сами на iPad и изчаквате, докато номерът ви се появи на плазмения екран над вас.

Ако искате кафе, можете да си го направите сами – няма да ви сервират ментов чай, докато се излежавате на релакс шезлонга.

Можете да си запишете консултация на английски език, но свободните места са ограничени и се изчерпват бързо. Ще ви попитат какви процедури искате, после ще ви кажат какви са възможните странични ефекти и каква е общата цена.

Краткостта е от ключово значение при тези срещи. Ще ви кажат, че трябва да очаквате подуване и дискомфорт, след което лицето ви ще бъде сканирано от специален апарат. След това отивате на горния етаж, където трябва да се измиете с предоставените продукти за лице и да приберете вещите си в шкафче.

Когато ви извикат, ще ви отведат в мрачно помещение, което напомня морга – безумно дълъг коридор и лутащи се хора с отчаяни физиономии, че не изглеждат достатъчно перфектно.

Накрая: Влизате, получавате процедурата си и си тръгвате.

Ако все още не ви побиват тръпки, може би медицинският туризъм за красота на Южна Корея, е точно за вас. Ако търсите по-луксозно и глезещо преживяване, трябва да отидете другаде, съветва Euronews.

Тънката граница на пристрастяването

Рауи Наджи е лекар от Тунис, който наскоро е посетил клиника Lienjang в Гангнам. На 27-годишната жена e поставен ботокс на челото, филъри под очите и хиалурин за подсилване на кожата. В Европа тези процедури обикновено възлизат на 1000 евро или повече. Но в Южна Корея тя ги получава за 158 евро.

„Първоначално сестра ми опита процедури за грижа за кожата преди сватбата си на същото място и имаше много добър резултат така че и аз се изкуших“, казва д-р Наджи в интервю за Euronews.

След като изчаква няколко седмици, за да се проявят напълно резултатите, тя остава много доволна от крайната си визия.

„Пристрастена съм и не мисля, че ще опитам другаде освен в Южна Корея. Не знаех, че е толкова евтино. Искам да заведа всичките си приятели там!“, допълва младата жена.

Ще се повтори ли истерията „турски зъби“

И докато туризмът за красота в Южна Корея процъфтява, опасенията за рисковете от него също нарастват.

Безопасно ли се извършват тези процедури? Трябва ли инжекциите да са толкова достъпни за младите хора? И дали скоро европейците няма да се разхождат с изпънати лица и повдигнати вежди?

В епохата след „турските зъби“ все повече хора са наясно с потенциалните опасности от медицинския туризъм. Но докато случаите с прекомерно изпилване на зъбите до миниатюрни костички си спечелиха скандална слава в южната ни съседка, ботоксът започва да се превръща в стандартна процедура.

„Ботулиновият токсин е най-отровният невротоксин и следователно може да бъде животозастрашаващ. Въпреки това, когато се прилага в малки дози като тези, които се използват за ботокс, се счита, че е безопасен.“, обяснява естетичният хирург д-р Глин Естебанес от Prima Aesthetics в Честър, Великобритания.

Основните рискове при ботокс или други подобни процедури срещу бръчки, не са свързани със самото лекарство, а с лечение, извършено от лекар, който не е квалифициран или опитен, обяснява хирургът.

Ако ботоксът не е приложен правилно или на правилното място, могат да настъпят усложнения. Те включват инфекция, проблеми със зрението, дихателни проблеми и временна асиметрия на лицето. Подобни усложнения са „редки, ако са в правилните ръце“, допълва той.

„Ако се постави неправилно от човек с недостатъчни познания, това може да доведе до некроза на кожата, слепота или парализа на мускулите, което да доведе до деформация на лицето на пациента.“, предупреждава още той. Имайки предвид това, е важно да проверите клиниката си и да се уверите, че практикуващият лекар притежава необходимата квалификация и обучение.

Стандартите за хигиена в клиниките за козметична хирургия в Сеул изглеждат високи, а потенциалните странични ефекти на ботокса – когато сте в правилните ръце, не са толкова страшни, колкото новите перлени бели зъби от Бодрум, например.

Как да бъдем в безопасност след ботокс ваканцията

Но дали е добра идея да пътувате до която и да е страна в името на изкуствено създадена красота?

Шехзийн Ахмад управлява клиника запластична хирургия, в Дубай и приема пациенти, пътуващи от цял свят за ботокс и други процедури. Тя съветва да се избягват места, където няма “ строги разпоредби за безопасността на пациентите“, което е общата причина за кошмарите с турски зъби, станали вайръл съдържание в интернет.

„Важно е да се уверите, че ще останете в страната след процедурата, за да сте сигурни, че няма да има усложнения. Този срок може да варира от два дни до една седмица.“, обяснява д-р Ахмад.

Повечето клиники също така препоръчват да се върнете след седмица или две, за да се уверите, че е инжектирано достатъчно количество ботокс. Те често продават пакети, при които втората доза е още по-евтина.

Но ако всичко това ви звучи твърде объркващо и противоречиво, има лесно решение – погледнете се в огледалото с усмивка и приемете това, което ви е дала природата.

 

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *