Пловдив се превръща в културна сцена: Започва Есенният салон на изкуствата

През септември Пловдив се превръща в открита сцена. Десетки събития от всички жанрове ще зарадват пловдивчани и гости на града, защото започва Есенния салон на изкуствата Пловдив 2023 – най-големият културен формат под тепетата, който обединява в себе фестивали и отделни събития от всички жанрове – музика, театър, танц, литература, визуални изкуства, изложби, арт инсталации и други.

Традиционно Есенния салон на изкуствата се организира от община Пловдив и партньори – културни институти, творчески гилдии, културни оператори и други. През настоящата 2023 година е неговото 19-то издание, съобщиха от Общината.

Официалното откриване е винаги на 1 септември. Тази година ще се случи на Античния театър в Пловдив от 20 часа с тържествен концерт „Пловдив – звезди от музика“, посветен на 100-годишнината от рождението на Добрин Петков (1923-1987).

В него ще участва сборен симфоничен оркестър от настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ със солисти Емма Тахмизян – пиано (САЩ) и Мони Симеонов – цигулка (САЩ). Диригенти ще са Найден Тодоров – главен диригент на Софийската филхармония, възпитаник на Пловдивското музикално училище и Константин Добройков – главен диригент на камерен ансамбъл „Софийски солисти“, диригент на симфоничния оркестър на НУМТИ „Добрин Петков“, възпитаник на Пловдивското музикално училище.

В програмата ще чуем: Джузепе Верди – Увертюра към операта „Силата на съдбата“, Панчо Владигеров – Песен, из „Българска сюита“, за цигулка и оркестър, Жорж Бизе – Фарандола, из Сюита „Арлезианката“, Морис Равел – Рапсодия „Циганка“, за цигулка и оркестър, Лудвиг ван Бетовен – Концерт за пиано и оркестър № 5 Op. 73 Es dur. Входът е свободен!

През този наситен с емоции и събития месец, а и в следващия октомври, жителите и гостите на Пловдив ще имат неограничен избор между изкуства и жанрове.

В рамките на салона ще се насладим на множество фестивали, сред които са утвърдените – Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ – 27-мо издание, кукленият „Двама са малко – трима са много“ & „TheatAir“ с 25-то издание и 10-то на фестивалния модул TheatAir , Есенно издание на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“, Пловдив Джаз Фест, Фестивал на китарата Guitart, Фестивал „Изкуство без граници“, Фестивал „Тракийски мистерии“, Европейски музикален фестивал 2023, Класик Open Air – музиката на тепетата, Театрална панорама на комедиите „Завеса под звездите“, Нощ на литературата 2023, Капана фест – сезон есен, Девето издание на Международен кино-литературен фестивал Синелибри 2023, Фестивал за видеоизкуство „Фасада“, както и традиционните Празници на Стария град 2023.

Ще има много концерти, много изложби, традиционната Седмица на съвременното изкуство, 2023 с 29-то издание, Международни фотографски срещи, 2023 и много други.

Сред изложбите има и няколко специални, защото са свързани с юбилеи: изложба по случай 120 г. от рождението на Златю Бояджиев, юбилейна изложба на Здравко Йончев по повод 85-тата му годишнина и ретроспективна изложба живопис на Николай Няголов по повод 60-тата му годишнина.

През месеца честваме и 138 години от Съединението на България и Празник на град Пловдив на 6 септември. Голяма част от събитията са с вход свободен! За събитията с билети, можете да се обърнете към касите в Пловдив: Билетен център пред Община Пловдив, касата МаскАрт в ДК „Борис Христов, в Туристически информационен център на Римски стадион, каса на Античен театър от страната на АМТИИ.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *