„Плодове и зеленчуци“:

30-40% вероятно ще поскъпне зимнината тази година. Това се случва заради нанесените щети от климатичните фактори. Това председателят на браншовата камара „Плодове и зеленчуци“ Цветан Цеков в предаването „Тази събота“ по бТВ.

На следващо място той постави значителното свиване на производството на български плодове и зеленчуци и хроничното недофинансиране.

„Производство ни на плодове и зеленчуци се редуцира за последните 30 години и едва 10-15% се реализира. Освен това има свиване на пазара за българската продукция. Когато в един сектор има изключително сериозно неприемливи условия за работа и развитие, производителите се пренастройват“, обясни Цеков.

Цеков отбеляза също, че голяма част от работната сила е изтекла към Западна Европа. „Това е една също много важна причина да не можем да си прибираме реколтите. Една част от това българските плодове  и зеленчуци да ги няма по нашите магазини е това, че ни отнеха пазарите, и то родните пазари, да не говорим за експортните. Това се случва заради навлизането на т.нар. сдружения за модерна търговия. Това са големите търговски вериги, които започнаха да налагат продукти, които са от европейски държави, от трети страни. Постепенно бяхме изместени от едни наши традиционни пазари“, каза той.

Липсва държавна стратегия за развитие на сектора на плодове и зеленчуци. „Можем да възродим сектора и това е нашата основна цел, която сме си поставили в браншовата камара. Ние се вдигнахме да защитаваме нашите пазари и нашите национални интереси. Те са свързани и с националната сигурност, защото когато нямаме наше адекватно производство, изпадаме в зависимост от трети държави“, подчерта Цветан Цеков.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *