Повечето строителни фирми у нас подкрепят зеления преход, но не смятат, че върви правилно

80% от строителните компании в България подкрепят прехода към зелена икономика, но според бранша той не се движи както би трябвало заради проблеми в начина на функциониране на строителния сектор и регулирането му от държавната администрация. Липсата на комплексен, интегрален подход е най-същественият недостатък на зеления преход, който се прилага в България, считат те.

Това показва допитване на социологическата агенция Market Links сред представители на сто строителни фирми в София, публикувано на сайта на Камарата на строителите в България (КСБ).

Експертите в строителния бранш считат, че преходът към зелена икономика е необходима и неизбежна промяна и ще донесе положителни промени като налагане на общи с ЕС по-високи стандарти в строителството в България, което ще повиши качеството му, а инвестираният голям публичен финансов ресурс в мерки за енергийна ефективност ще съживи бранша. Някои специалисти се надяват, че тенденцията за преход към зелена икономика ще доведе до дигитализация и преосмисляне на цялата силно бюрократизирана система на подаване на документи. Сред положителните очаквани промени са също да се намали енергийното потребление на сградите и жилищата, което ще спести пари на потребителите, и да се ограничи използването на дървесна маса и невъзобновяеми горива, което ще бъде от полза за околната среда.

Всички анкетирани експерти обаче са на мнение, че преходът към зелена икономика куца, а според тях основната пречка пред реалното въвеждане на енергийна ефективност на сградите у нас са неясните и несъответстващи на европейските критерии и норми.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *