Позиция на „Възраждане“ .

Всички знаем, че медите в България като четвърта власт имат възможност да въздействат върху формирането на обществените нагласи. Нека не забравяме, че това, обаче, е  преди всичко огромна отговорност, не по-малка от тази на властимащите, които създават законите и които ги прилагат.

При формирането на информационната среда е изключително важно информацията да бъде точна, конкретна и ясна. В този смисъл всяка неточност би могла да се възприеме като медийна манипулация, в която медиите са използвани от други фактори като бухалка.

По-рано днес в 12:28 часа първо в сайта на БТВ беше публикуван текст с невярно съдържание със заглавие: „Костадин Костадинов отиде при протестиращите земеделци, те го изгониха“.

В нея е отразено мнението на провокатор, който  опитва да изрази мнението на цялата общност. Противно на стандартите за журналистика не е потърсена гледната точка на Костадин Костадинов, който е бил на място и е разговарял със земеделци по отношение на техните проблеми и искания, за чието разрешаване “Възраждане“ като политическа партия би поела политическа отговорност.

Продоволственият суверенитет на България е заплашен. Атакуван е бранш, който осигурява прехраната на българските граждани. Ако този бранш бъде унищожен с оправданието „внесеното е по-евтино“, то нека сме наясно, че евтиното излиза скъпо, тъй като, когато бъде унищожена конкуренцията, следва спекула с цената.

Внасяното от Украйна зърно не подлежи на фитосанитарен контрол, което води до незнание какво е съдържанието на хранителния продукт. Това са въпроси, вълнуващи цялата нация и политическите пристрастия на определени крупни земеделци не би следвало да бъдат поставяни на преден план.  По-късно приетият меморандум за пореден път предава исканията на земеделските производители и ги поставя в ситуация на излъгани от тези сред тях, които са ангажирани с политически сили от управляващата коалиция, заради което Костадинов беше поканен на протеста от разочарованите сред земеделскте производители.  Изпращането на провокатор, на когото медиите дават нужното време, води единствено до създаването на медийна манипулация. Тя може да обслужва поръчителите, но не в полза на българския народ.

Апелираме към медиите, участвали в това, да продължат да се придържат към високите стандарт на журналистиката, които твърдят, че прилагат, да не създават разделение, а да дават изява на всички гледни точки. Публикацията на БТВ беше препечатана и в други медии, общо 19 на брой, в които съдържанието чувствително се различава, както между различните публикации, така  и между заглавие и статия. В други такива пък бяха променени само заглавията на вече съществуващи статии, публикувани по-рано през деня. Апелираме към медиите във времена на протести и разединение да не удебеляват разделителните линии с неточна информация, а да бъдат обективни, да дават възможност за изказване на всички гледни точки според стандартите на журналистиката.

Спрямо Костадин Костадинов медийните манипулации са често срещан похват. Припомняме, че съвсем скоро сайтът „OFFNews“публикува невярна информация, основана на неверни твърдения на бесарабски българи в Украйна, внушаваща, че Костадинов лъже. Впоследствие сайтът сам се опроверга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *