Поскъпва първичният медицински преглед

Първичният медицински преглед вече ще бъде на цена от 40 лв. или увеличение от 6 лева, а вторничният поскъпва с 2 лева и вече ще бъде 15 лв. Новата цена на първичния преглед при педиатър е 42 лв. Ръст има с 5 лева и на прегледите по диспансерно наблюдение и на вторичните прегледи по майчино здравеопазване.

Това е записано в тригодишния Национален рамков договор (НРД) 2023-2025 г. Той бе подписан днес от д-р Иван Маджаров – председател на БЛС, Станимир Михайлов – управител на НЗОК и проф. Христо Хинков-министър на здравеопазването верифицираха документа, съобщиха от Здравното министерство.

Сериозен ръст на цените за извънболничната помощ е заложен в Националния рамков договор за медицинските дейности за 2023 – 2025 г. Средното увеличение за първичната извънболнична помощ (ПИМП) е 24%, а в специализираната извънболнична помощ (СИМП) – 22%.

Всички медицински дейности в първичната извънболнична медицинска помощ и в специализираната извънболнична медицинска помощ през годината ще бъдат преизчислени по новите цени. От 1-ви септември влиза в сила увеличението в медико-диагностичните дейности (МДД) средно с 14%, като например в образната диагностика и клиничната патология нарастването е с 20 на сто. Припомняме, че през септември 2022 г. медико-диагностичните дейности също бяха увеличени средно с 18%.

В болнична помощ цените остават без промяна. Те бяха увеличени през 2022-ра година на два пъти – средно с 25% през месец април и още с 8% за всички клинични пътеки през септември. През изминалите три тримесечия е изплащана надлимитна дейност в размер на 120 млн. лв и по този начин предварително е използван ресурс от увеличението на бюджета за болнична помощ.

Болниците да могат да „прехвърлят“ до 10% от леглата си от една клиника в друга от същия тип. Приемащ лекар в болница вече ще може да бъде и без специалност, е записано в Договора.

Сред новите моменти в текстовата част на проекта на НРД 2023-2025 са: да няма лимит в направленията, които личните лекари издават на диспансеризираните пациенти за специалист.

Личните лекари няма да са длъжни да оповестяват на видно място личните си мобилни телефонни номера, но ще трябва да има посочен телефонен номер на лекарската практика. Санкциите към тях да не се кумулират при еднотипни нарушения и при първа проверка, гласи документът.

„Това подписване се надявам да бъде последно, защото имам намерение да предложа подписването на рамковите договори да става всяка година, както беше преди време, тъй като всяка година се приема бюджет“, каза здравният министър Христо Хинков. Той обясни, че ще предложи законодателни промени в тази посока. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров подкрепя тази идея. Мотивът му е догодина да има повишение на цените на клиничните пътеки.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *