Прав ли е Блумбърг, че работещите дистанционно играят голф всеки петък?

Когато работниците не са на бюрата си, те може и изобщо да не работят.

Това смятат доста изпълнителни директори, които са против дистанционната работа. Сред тях е и медийният титан, милиардер и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който отиде още по-далеч миналия уикенд по време на интервю за CBS, казвайки за работещите дистанционно, че те „не просто не работят; ами по същество са във ваканция“.

Блумбърг изрази съмнения, че работата може да се върши от вкъщи, добавяйки, че всяко голф игрище, за което е чувал през последните три години, е пълно през лятото. „Може да е смешно, но всъщност е трагично”, каза още той.Със сигурност е възможно да се предположи, че всеки стресиран дистанционен служител може просто да се отправи към басейна, фитнеса или голф игрището, за да изпусне парата, без неговият мениджър да обърне сериозно внимание на работната дисциплина. И всъщност, по отношение на данните, Блумбърг не е твърде далеч, коментира Fortune.

Мнението на Блумбърг се споделя от други изпълнителни директори, според които отдалечените роли са само за краткосрочни цели и че предпочитащите този модел искат просто заплата, но не и кариерно развитие. Хибридният модел може и да се задържи, казва изпълнителният директор на Jefferies Рич Хендлър пред Fortune, но „ако сте в офиса, ще бъдете въвлечени в много интересни ситуации в реално време, защото физическото присъствие има значение“.

По този въпрос са съгласни и изследователите зад консорциума WFH Research – Блум и Хосе Мария Бареро. „В крайна сметка личните взаимодействия между колегите намаляват значително, когато някой работи от вкъщи“, писаха те през април, добавяйки, че това е немалък разход, който служители и компании плащат под формата на по-тромаво обучение.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *