Представяме качествата на българското розово масло пред ЕП .

Изложение, представящо българското розово масло, ще се състои в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел в началото на идната седмица. Това съобщи кметът на Казанлък Галина Стоянова по време на участието си в откриването на Национална конференция с фокус върху равенството между половете.

По думите й целта е на място членовете на ЕП да бъдат запознати с качествата и с начина на производство на продукта, за да не попада той под рестрикциите, които бяха предложени от Европейската комисия.

На място ще бъде представена инсталация за производство на розова вода и ще бъде разказано подробно за процеса, каза за БТА кметът на Казанлък. На представянето ще присъства и розопроизводителят и собственик на дестилерия Симеон Георгиев. Целта е на място всички евродепутати да имат възможност лично да се убедят в това, че розовото масло е напълно органичен продукт, който по никакъв начин не е вреден за човешкото здраве, а производството му не включва използването на никакви химикали. Галина Стоянова изрази надежда това представяне да повлияе върху предстоящото през септември гласуване на Комисията по екология в ЕП относно статута на розовото масло.

Предизвикателствата пред парфюмерийния сектор в контекста на предложените от Европейската комисия промени в регламента за класифициране, етикетиране и опаковане на химикали (CLP) бяха във фокуса на международен форум, който се състоя в Казанлък през май т.г. „Ароматната индустрия е залегнала дълбоко в европейската култура и е част от историята на икономическия и иновационен успех на Европа. Искаме много просто да е обяснено, че изделието излиза от Розовата долина и достига до цял свят. Розовият цвят е идентификационния код на България пред света“, отбеляза тогава Галина Стоянова.

Припомняме, че в началото на юли в последния ден на шведското председателство на Съвета на Европейския съюз държавите членки, на ниво Комитет на постоянните представители – КОРЕПЕР 1, одобриха законодателно предложение, което запазва досегашния подход за класифициране на етеричните масла. Във връзка с предложения от Европейската комисия Регламент за изменение на законодателството относно класификацията, етикетирането и опаковане на вещества и смеси, Съветът прие аргументите на България и още седем страни членки за трудностите при приемане на предложения подход и включи клауза за преглед, изискваща нови анализи от Комисията, които да бъдат представени след четири години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *