ПРОФ. ЙОХАН ГУСТАВСОН ПРЕДСТАВЯ ПРОЕКТА HAPPY В ГАЛЕРИЯ СТРУКТУРА

Изложбата изследва човешките усилия и стремежи да се намери щастието и да се преследва пълноценния начин на живот

Професор Йохан Густавсон, известен куратор и преподавател, живеещ в Хага, Нидерландия, съдиректор на Експерименталното арт пространство 1646 и дългогодишен преподавател в Кралската академия за изкуствата, е следващото популярно име в областта на съвременното изкуство, което се включва в поредицата на галерия Структура „Гореща линия“. Нейната основна цел е да отвори България към света, привличайки вниманието на утвърдени международни куратори към местната художествена сцена с огромния й потенциал, който обаче остава нереализиран извън пределите на страната.

„Приели сме за своя мисия да държим българската съвременна визуална сцена на пулса на световните тенденции. Полагаме огромни усилия да каним в България световни имена – и куратори, и артисти – които да взаимодействат с българската среда и да създават проекти, чрез които всички ние да се видим с други очи“, споделя Мария Василева, собственик на галерия Структура.

След задълбочено проучване, което включва многобройни срещи и посещения на ателиета на художници в София и Пловдив, професор Йохан Густавсон съставя колекция от разнообразни произведения на изкуството, занимаващи се с понятието за щастие и неизменния човешки стремеж към него. Така се ражда изложбата HAPPY, която ще бъде открита на 21 септември от 18.00 ч. в галерията на ул. Кузман Шапкарев 9 в София. Тя ще може да бъде посетена до 28 октомври.

Експозицията изследва с необходимата доза хумор стремежа към щастие и усилията, които се полагат за постигането му, които за съжаление често водят до разочарование, копнеж по нещата, които не са се сбъднали, и много въпросителни дали са могли да бъдат различни. Установена е пряка връзка между чувството за сигурност и щастието. Според последните доклади на Програмата за развитие на ООН шест от всеки седем души в света се чувстват несигурни. Парадоксално, колкото по-развита е една страна, толкова по-несигурни се чувстват хората, живеещи в нея. През 2023 г. за пръв път в историята младите хора ще растат с мисълта, че положението им е по-лошо от това на предишното поколение. И въпреки че факторите на развитието – грамотност, достъп до информация, продължителност на живота, намалена смъртност при раждане и подобрени икономически условия – продължават да бележат положителна прогресия, хората по света не спират да се сблъскват със социален натиск, не добре функциониращи правителства, войни, климатична криза, вълна от конспиративни теории и множество други проблеми, които поставят под въпрос чувството им за сигурност и удовлетворение.

***

Йохан Густавсон (р. 1978 г. В Стокхолм) е куратор и преподавател, живеещ в Хага, Нидерландия. Той е съдиректор/куратор на Експерименталното арт пространство 1646 (www.1646.nl), както и преподавател в Кралската академия за изкуства в Хага. Съосновател на Alternative Art Guide (www.alternativeartguide.com), The Hague Contemporary и ръководител на управителния съвет на Page Not Found (www.page-not-found.nl ).