Работа, пари, успех .

Колко е достатъчно?

Независимо дали става въпрос за пари, или други мерни единици за успех, това е въпросът, пред който е трябвало да се изправи Маниша Такор, наближавайки 50-ия си рожден ден. Експертът по лични финанси и автор се е оказала изведнъж прикована на легло заради здравословни проблеми, притеснена, че буквално работи до смърт.

„Не можех да продължа“, спомня си Такор. „Оказах се в позиция, в която нямаше повече какво да дам. Изстисках се до последна капка, опитвайки се да преследвам нещо повече. Трябваше да намеря антидота и да разбера как се оказах в такова положение“, допълва тя.

Но колкото и труден да е периодът, едно добро нещо излиза от него – книгата ѝ MoneyZen: The Secret to Finding Your ‘Enough’.

Идеята ѝ на практика предизвиква всяка една социална норма. Все пак всички ние сме поставени в ситуация да гоним пари, работа, постижения.

В това да искаме повече за себе си и семействата си има логика. Но в даден момент безкрайната гоненица може да се превърне в мания, да навреди на връзките ни или да разруши психическото ни здраве.

За изненада на Такор книгата, която тя пише основно за жени в средата на кариерата си, намира резонанс сред по-голяма аудитория.

„Изумих се до каква степен това чувство, което описвам, надскача стандарт на живот, възраст, пол, професия“, казва тя. „Няма значение колко изкарвате или какво постигате, това чувство е забележително широкоразпространено“, допълва тя.

Трябва да свършите трудната работа на самоанализирането

Ако смятате, че това, което сте, не е достатъчно, то причината може да се корени още в детството. Ако семейството ви е имало постоянни тревоги, свързани с финансите например, това затруднение може да е оставило отпечатък върху остатъка от живота ви.

Всъщност, инструктори, които се занимават с работа с мениджъри, са казали на Такор, че почти всички от клиентите им работят по стари травми.

„Единственият начин да излезете от даден проблем е като преминете през него“, казва Такор. „Трябва да свършите трудната работа по установяването на това кои фактори са ви накарали да стигнете до това състояние. В моя случай това беше идеята, че самооценката ми е равна на нетното ми състояние“, посочва тя.

Променете начина, по който мислите за живота си

Успехът е нещо повече от цифрите в банковата ви сметка.

„На 50-годишна възраст осъзнах, че съм прекарала три десетилетия от живота си, живеейки за нетното си състояние“, казва Такор. „Променете тези токсични уравнения: установете как да увеличите до максимум използването на оскъдни ресурси – време и пари – за подобряване на финансовото си здраве и емоционално богатство“, съветва тя.

Позволете си да постигате по-малко

Може и да изглежда контраинтуитивно, но това да сте постоянно заети, е вид отбягване на реалността. Ако всяка една минута от деня е запълнена със задачи, то тогава нямаме време да мислим върху по-големите въпроси като това дали се наслаждаваме на живота и работата си.

Целете се в по-малкото.

„Когато за първи път се натъкнах на тази концепция, си помислих „Какво ужасно нещо да кажеш на хората!“, спомня си Такор. „Но само се замислете: постоянно сме така припрени и превъзбудени, и затрупани със задачи. Ако си позволите да постигате по-малко, така си позволявате да живеете повече“.

Но нищо от това не се постига лесно в един свят, воден от парите и изпълнен с картини на перфектен живот в рекламите и социалните мрежи.

Разсъждаването върху концепцията за „достатъчност“ също е едно добро начало, за да слезем от въртележката и да се насладим на настоящето малко повече.

Колкото до самата Такор – дали след всичко, през което е преминала, се чувства достатъчна?

„Не всеки ден“, признава тя, но казва също: „Някои дни се улавям, че отново съм погълната от вихрушката. Но през много дни, да, чувствам се достатъчна“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *