Румен Радев застана до още един пилон и издигна знамето

Президентът Румен Радев взе участие в официалното откриване на още един пилон с българско знаме – този път в Ямбол. Тази вечер той участва в церемония по издигането на флага, която е израз, по думите на президента, на искреното желание на хората да отхвърлят чувството за обреченост и „че някой друг решава вместо нас“. Именно това вижда в пилоните и веещите се знамена държавният глава Румен Радев. По думите на президента инициативата е пореден израз на пробуденото българско родолюбие и в него е и пътят към съхраняването на нашата държава и развитието на обществото.

На Рожен, на Шипка и Петрова нива и навред из страната усещам едно просветлено и искрено желание в хората да отхвърлят натрапвания комплекс за малоценност, на чувството за обреченост, на внушението, че някой друг решава вместо нас. Усещам го и тук, където и да ни отведат ветровете на живота, на каквито и каузи да отдадем нашите сили, винаги ще ни свързва нишка в бяло, зелено и червено““, заяви предизидентът.

Той призова трибагреникът да бъде издиган като противоотрова на нихилизма и като послание към нашите деца и поколенията, че България ще пребъде. „Нека с делата си бъдем достойни защитници на националните символи и отстояваме свободата, честта и името на нашия народ“, заяви още президентът.

Снимка 633679

Източник: пресцентър Президентство

Тържественото издигане на националното знаме бе съпроводено с изпълнението на Гвардейския представителен духов оркестър и приемане на почетния строй. Церемонията ще завърши с празнична заря.

Идеята за поставянето на българския трикольор на 55-метров пилон на най-високото място в града е от 2021 година. Българският трикольор е с размери 11 на 18 метра. Издигането на пилона е по инциатива на ръководството на община Ямбол и подкрепено със средства, събрани от дарителска кампания.

Ямбол е първият град в България, който издига националния ни трибагреник на такава впечатляваща височина в урбанизирана територия„, написаха от общинската администрация в Ямбол.

Издигането на пилона и знамето от община Ямбол е обвързвано и с историята – идеята за създаването на първообраза на националния трибагреник принадлежи на българина от Ямбол – Иван Параскевов, а изработването и извезването му е дело на неговата дъщеря Стилияна Параскевова.

Снимка 633677

Източник: пресцентър Президентство

Припомняме, че под егидата на държавния глава Румен Радев това лято сред поляните на Рожен в Родопа планина бе издигнат рекордният пилон от 111 метра с огромен флаг от 1110 кв. м, символизиращ територията на България от 111 000 кв. км. Строежът му също бе съпроводен от мащабна дарителска кампания, в която се включиха много държавни учреждения и институции по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев.

Днес проверка на news.bg на сайта на инициативата показа, че средствата за роженския пилон все още не са събрани, а и някои дарители вече са изчезнали от публикацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *