Само Лозенец и Царево са включени в Плановете за управление на риска от наводнения

Валежите по Южното Черноморие започват в 23 ч. на 4-ти срещу 5-ти и продължават до 16 ч. вчера. Най-интензивни са били през нощта – до сутринта са паднали около 112 литра на квадратен метър. Интензивността на моменти е 14 литра на минута. Най-значително е количеството в село Кости. Това каза синоптикът Анастастия Стойчева в студиото на „Здравей, България“.

По думите ѝ циклонът се изнася на юг и валежите ще продължат в Гърция. „Днес в Родопите ще има количества валежи от порядъка на 20 литра на квадратен метър, които не са опасни. Обстановката за нашата страна отмина. Числените модели не предполагаха такива валежи, орографски причини и близостта на Черно море може да са повлияли. По черноморското крайбрежие значителни валежи има между 7 и 10 години“, смята синоптикът.

Според нея има данни за значителни валежи в Югоизточна България и в миналото. „Това е районът с най-екстремния валеж – 463 литра на квадратен метър в Ахтопол през 1994 г. През 2017 г. коритото на Велека отново излезе и отново имаше жертви – заради непочистени речни корита“, припомни тя.

Експертът по климатичните промени Георги Стефанов от своя страна уточни, че от 80 години е забранено застрояването и засипването на речни корита. „Навсякъде това се нарушава, а резултатът е, че имаме жертви. Екстремуми на времето и на валежите със сигурност ще имаме отново, те зачестяват. Държавата десетилетия не си е била на мястото. По цялото Черноморие имаме презастрояване, а изкопната маса отива в деретата“, обясни той.

Стефанов е направил справка в Плановете за управление на риска от наводнения. „Там са включени само Лозенец и Царево, докато „Арапя“, Варвара, „Нестинарка“, Синеморец и Ахтопол ги няма, това е несъответствие на реалностите. Ако бъдат включени, ще трябва речните корита да се освободят“, коментира Стефанов.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *