Сандов и Белев проспали изграждането на инсенератора в Гюргево

Бившите министър и заместник министър на екологията Борислав Сандов и Тома Белев са пропуснали да възразят на румънското министерство на околната среда, водите и горите, за намерението им да позволят изграждане на инсталация за горене на опасни медицински отпадъци на брега на Дунав срещу Русе, научи Еко Новини.

На 9 март 2022г. министърът на околната среда на Румъния изпраща писмо до българския си колега Борислав Сандов. С него румънската страна уведомява българската, че в района на Гюргево, на разстояние 3317 метра от българската граница, ще се изгражда инсенератор за горене на опасни и неопасни медицински отпадъци, както и съпътстващи съоръжения – дренажен бетонен басейн, сондаж  и пречиствателна станция за отпадни води.

Уведомлението от румънската страна е съгласно чл. 3 от Конвенцията за оценка въздействието върху околната среда в трансграничен контекст.

Румънците информират още, че инвестицията е необходима за увеличаване капацитета на инсенератора, за да има възможност да се изгарят по-широк спектър опасни отпадъци. Те настояват до 31 март 2022г. да получат отговор дали българската страна ще участва в тази процедура. Също така искат от българското министерство на околната среда и водите  да изпрати коментар и какви изисквания ще има нашата страна към изграждане на инсенератора.

Румънското правителство дори изпраща две допълнителни писма, с които напомнят на Сандов и Белев, че очакват тяхното становище. И двете обаче остават без отговор.

Заети с други важни екологични, зелени и партийни дела, Сандов и Белев пропускат да възразят на искането на румънците, а резултатът от това бездействие може да има много тежки последици за здравето на русенци.

Така, благодарение на безотговорното поведение на двамата зелени Русе отново, както през 1988г. и 1989г., ще бъде обгазяван денонощно. Русенци пак ще дишат вреден въздух, наситен с дима от изгорените особено опасни медицински отпадъци, ще трябва да държат прозорците си затворени и децата си вкъщи.

Това е поредният пример за това, че зелените се интересуват от екологични въпроси, само когато има финансова облага от тях. В случаят проектът е на друга държава, от която няма как да получат пари, заради което са и проспали възражението.

 

Долу може да видите превод на писмото от румънската страна: 

 

МИНИСТЕРСТВО НА ОКОЛНАТА СРЕДА, ВОДИТЕ И ГОРИТЕ

КАБИНЕТ НА МИНИСТЪР

Рег.No: DEICP/3650 109.03.2022г

г-н Борислав Сандов, министър

Министерство на околната среда и водите, Република България

Уведомление по Конвенцията от Еспоо за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст на проект „Изграждане на хал. сграда, отводняем бетонов басейн, бетонни площадки, ограда, осветление система. Изпълнение на сондаж и вътрешна мрежа за водопровод и канализация, поставяне на пречиствателна станция за отпадни води. Поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със спомагателни съоръжения. Развитие на връзка с градската водопроводна мрежа и с градската канализационна мрежа“, в Румъния

Уважаеми г-н министър,

Румънското министерство на околната среда, водите и горите поднася поздравленията си на Министерството на околната среда и водите на България и има честта да изрази признателност за предишното ни сътрудничество по въпросите на околната среда.

В съответствие с член 3 от Конвенцията за оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Конвенция от Еспоо), с настоящото ви уведомяваме за следния проект: „Изграждане на сграда на хале, дренажен бетонен басейн, бетонни платформи, ограда, осветителна система. Изпълнение на сондаж и вътрешна мрежа за водоснабдяване и канализация, поставяне на инсталация за предварително третиране на отпадъчни води. Поставяне на инсинератор за медицински отпадъци със съпътстващи съоръжения. Изграждане на връзка с градската водопроводна мрежа и с градската канализационна мрежа“, в Румъния.

Проектът се намира в застроената зона на община Гюргево, Румъния, на разстояние 3317 м от най-близката гранична точка между Румъния и България. Тази инвестиция е необходима за увеличаване на капацитета на инсинератора за отпадъци и чрез разнообразяване на дейността чрез изгаряне както на неопасни отпадъци, така и на широк спектър от опасни отпадъци.

Моля, вижте приложен формуляр за уведомление на английски език. В случай, че решите да участвате в тази процедура на ElA, моля, изпратете ни своя отговор на уведомлението до 31 март 2022 г.

Също така, ще сме благодарни, ако ни изпратите вашите коментари и изисквания към документа за обследване до 15 април 2022 г., заедно с информацията, свързана с потенциално засегнатата околна среда на територията на Република България. Тази информация ще се използва за изготвяне на оценката за въздействие върху околната среда документация.

Използваме възможността да изразим признателността си за ползотворното ни сътрудничество и готовността ни да го продължим и в бъдеще.

Приемете, г-н Министър, нашите най-дълбоки почитания. На Ваше разположение,

Barna TAN 705 pO).

министър

бул. Libertätii 12, сектор 5, бул

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *