Следи ли ни Google, когато му кажем да не го прави

Google има множество услуги, като сред тях е навигация и събиране на данни за посетените места, маршрутите и т.н. Според съдебно дело в САЩ обаче, компанията събира тази информация дори и когато потребителят е спрял проследяването, съобщава Business Insider.

Делото е следствие на по-голяма проверка, която започна през 2018 г. след репортаж на Associated Press. В него се твърдеше, че интернет гигантът продължава да следи местоположението на потребителите и след като те деактивират функцията „история на местоположенията“.Това провокира разследване на десетки щати в САЩ. 40 от тях заведоха и дело, което достигна до споразумение от 391.5 млн. долара през ноември 2022 г. Тогава ищците твърдяха, че проверките са показали, че компанията действително прави това нарушение за своя комерсиална изгода.

Сега и щатът Калифорния постига такова споразумение, което е на стойност още 93 млн. долара. „Действията на Google са неприемливи и държим компанията отговорна с това споразумение“, казва Роб Бонта, главен прокурор на Калифорния.

Според споразумението Google не признава вина, но се съгласява да въведе допълнителни мерки, включително повече прозрачност какво прави с данните и как ги събира, да дава повече информация на потребителите за какво се използват данните им и др. В свое изявление компанията казва, че проверките са били направени на „остарели продуктови правила, които са променени преди години“.

Редактор: Мартин Дешев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *