Софийската опера открива новия си сезон на крепостта Цари Мали град

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град, съобщават от операта.

Софийската опера е пример за апостолска дейност в създаване, утвърждаване и разпространяване на нови творби от националното ни оперно творчество, коментират от операта. По думите им, с тази последователна политика, се дава нов сценичен живот на музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена от стиховете на писателя Тихомир Павлов (1880-1937) и музиката на композитора отец Кирил Попов.

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито това произведение посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски.

„Рилският пустинник“ е зов към съвременниците ни да почувстваме всички заедно дълбока гордост и съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България,  коментират от операта.

Припомнят, че режисьорката концепция е като  творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец – от Велико Търново към неговата рилска обител, а това е хълмът Свети Спас над село Белчин, недалеч от Самоков.

Главните роли се изпълняват от актьора Ириней Константинов – в ролята на Рилския пустинник, и солистите на Софийската опера – Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов. Участват режисьорите Вера Петрова и Вера Белева. Главно действащо лице е хорът на Софийската опера под диригенството на Виолета Димитрова.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *