София е европейска столица на спорта .

„София е европейска столица на спорта благодарение на вас и на големите български спортисти, европейски и олимпийски шампиони. Пожелавам ви от сърце да постигнете и надминете успехите на нашите спортисти. Вярваме, че с упоритостта и таланта си ще защитите името на своето училище и своя град достойно. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която връчи награди на ученически отбори от София, класирали се на призови места на Ученически игри за 2022- 2023 година.


Фандъкова посочи, че спортът е една от най-важните дейности в училище. Столична община ежегодно подкрепя провеждането на десетки състезания в училища по футбол, лека атлетика, мини баскетбол, както и много проекти за развитие на спортни дейности на училища по програма за развитие на физическото възпитание и спорт.
За последните години направихме сериозни инвестиции за развитие на спорта – изградихме 18 нови физкултурни салона и спортни зали в училища, реновирахме 53 физкултурни салона и 12 училищни басейна, заяви също кметът Фандъкова.
„Пожелавам ви да завоювате още по-големи отличия. Вие спортувате активно в училище и вече сте различни, защото по-малко стоите над таблета или телефона и ни карате да се гордеем с вас.“, каза зам.-кметът на София по направление образование, култура и спорт Мирослав Боршош, който връчи също награди на ученическите отбори.


Отличията бяха връчени в комплекс „Спортна София“ в парк „Възраждане“ в присъствието на учители, директори и представители на федерациите по волейбол, баскетбол и бадминтон. С купи и медали бяха наградени столичните училища, класирали на първо, второ и трето място ученически отбори по баскетбол, волейбол, хандбал, футбол, тенис на маса, бадминтон, лека атлетика и шахмат от три възрастови групи V-VII, VIII-X и  XI-XII  клас – момичета, момчета, юноши и девойки.
София се радва на първото място и в бадминтона: 108. СУ „Никола Беловежов“ – юноши, 8-10 клас. 35. СЕУ „Добри Войников“ спечелили златото в баскетбола за девойки, 8-10 клас. 91. НЕГ „проф. Константин Гълъбов“ класира отбора на трето място в баскетбола за юноши  8-10 клас.


Специални награди получиха и републиканските шампиони от София. На първо място във волейбола се класирани два столични отбора – 97. СУ „Братя Миладинови“, юноши, 8-10 клас и  22. СЕУ „Г. С. Раковски“ волейбол – девойки, 8-10 клас.

Фотограф: Аделина Ангелова

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *