Средната класа в Люксембург взима 10 пъти повече от тази в България

Тежестта на данъците и вноските за доходите на средната класа в ЕС е най-висока в Дания, Белгия, Германия, Финландия, Литва, Словения и Холандия. За разлика от тях Франция, Полша, Италия, Люксембург, Швеция и Австрия налагат средно данъчно бреме върху своите средни класи. В същото време данъчното бреме за средната класа е най-ниско в Испания, Гърция, Естония, Португалия, Кипър, България и Румъния. Това са резултатите от проучване, проведено от института ifo и EconPol Europe от името на фондация Hanns Seidel.

„В страните-членки на ЕС системата за данъци и осигуровки обикновено е по-малко бреме за семействата от средната класа, отколкото за необвързаните“, казва данъчният експерт на ifo Флориан Дорн. Страните обаче се различават по това дали семействата с един или двама души получават повече данъчни облекчения.

В ЕС доходите на средната класа са най-високи в Люксембург, Дания, Финландия, Австрия и Швеция и най-ниски в страните от Източна Европа. Средните класи в България и Румъния са на дъното, но разходите за живот в тези две страни също са само на половината от средните за ЕС.

Като се вземат предвид разликите в покупателната способност, средната класа в Люксембург, Австрия, Германия и Финландия може да купи най-много с доходите си. Покупателната способност на средната класа в Източна Европа е най-ниска, но разликата със Западна Европа намалява, когато се вземат предвид ценовите нива.Проучването изследва и сравнява доходите, покупателната способност и данъчната тежест на средната класа в страните от ЕС. За целите на изследването средната класа се определя като домакинства, които печелят между 75 и 200 процента от средния доход на страната.
В ЕС средната класа в Люксембург има най-висок доход през 2019 г. (между 30 618 евро и 81 649 евро).

Това не е изненада, тъй като средният доход на домакинството и БВП на Люксембург на глава от населението също са най-високите в ЕС. Дори в сравнение с Дания, която заема второто място, домакинство с по-нисък среден доход в Люксембург вече би принадлежало към групата на средната класа в Дания. В същото време България има най-ниския среден доход на домакинство в ЕС, където домакинствата със среднопретеглен разполагаем доход между 2 908 и 7 755 евро формират средната класа през 2019 г. Разполагаемите доходи са само малко по-високи в Румъния.

Най-скъпите държави в ЕС за живеене са Дания, Ирландия и Люксембург. А най-евтините места за живеене са България и Румъния, където разходите за живот са едва наполовина на средните за ЕС. Поради тези разлики в цените номиналните доходи не показват коя средна класа има най-висока и коя най-ниска покупателна способност предвид разполагаемия им доход.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *