Строителството в Европа ще отбележи нулев растеж през 2023 г.

Високите лихви и растящите строителни разходи намаляват драстично търсенето на нови сгради в Европа. До момента проектите на етап строеж и засиленото внимание върху устойчивостта не позволяват свиване на строителните обеми, но има очаквания за рязък спад в началото на 2024 г., съобщава нидерландската банка ING в свой доклад, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Компанията прогнозира нулев растеж на строителните обеми в Европейския съюз (ЕС) тази година, което е подобрение спрямо предишната ѝ прогноза за спад, главно заради по-доброто от очакванията първо полугодие на тази година. Строителните обеми все още са високи. През юни строителната продукция в ЕС беше на същото ниво като година по-рано. Компаниите все още имат стабилни поръчки за работа с проекти за 8-9 месеца напред към началото на третото тримесечие на тази година.

Но има ясни признаци, че обемите ще започнат скоро да се свиват. Купувачите на жилища и компаниите не са склонни да инвестират в нови домове заради по-слабата икономика, високите лихви и нарасналите строителни разходи.

Индексът на мениджърите по покупките в строителството в еврозоната HCOB, който следи общата активност в сектора, е намалял от 43,5 пункта през юли на 43,4 пункта през август, най-ниското му ниво от началото на тази година, спадайки още по-надолу от нивото от 50 пункта, което разделя ръста от свиването.

Жилищното строителство е спаднало с най-бързия темп от април 2020 г., показва изследването. В същото време строителството на бизнес имоти и на инфраструктура също е намаляло, но с по-бавен темп. Спадът на общото строителство е бил най-рязък в Германия, но също така то се е свило във Франция и Италия.

Сходна е тенденцията и във Великобритания. Строителните фирми в страната са регистрирали рязък спад на поръчките през август и това засили още повече притесненията заради забавянето на икономиката на фона на растящите лихви. Данните са от публикувано в сряда допитване, цитирано от Ройтерс.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *