С инфлацията сме извън параметъра за еврозоната

Финансовият министър Асен Василев призна, че към момента страната ни не изпълнява параметрите за инфлация във връзка с влизането ни в еврозоната. Това става ясно от думите на Василев пред БТА след откриването на българската палата на Солунския международен панаир, в което той участва. Тази година България е почетна страна на изложението, което започна вчера и ще продължи до 17 септември.
„Виждаме, че се изпълняват основните условия, които са свързани с бюджетния дефицит – нямаме проблеми, с дълга нямаме проблеми. С инфлацията все още сме извън параметъра, но започва да се свива разликата между България и Европейския съюз, така че очаквам един плавен процес, който да продължи активно“, коментира министърът, който обаче не посочи смислени аргументи как точно инфлацията ще падне.
Последните данни на НСИ показаха инфлация от 8,5% на годишна база, което е близо два пъти повече от нивото, което трябва да постигнем. Нещо повече – след няколко месеца на плаха дефлация, НСИ отново започна да отчита повишаване на потребителските цени и то точно в сезона, в който по традиция храните поевтиняват.
Междувременно през миналата седмица Министерският съвет одобри спорния проект за промени в Закона за енергетиката, които предвиждат пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. Така битовите потребители ще трябва да излязат на свободния пазар на ток, както стана с фирмите. Според твърденията на властта битовите потребители ще останат до 2026 г. на регулирани цени на тока.
Омбудсманът, КЕВР и ескперти обаче излязоха с негативни становища и предупредиха, че заради изискванията в законопроекта, цените на тока за бита може да скочат още догодина. Стана ясно още и, че заради изискванията за бюджетен дефицит, свързани с еврозоната, Василев е заложил в бюджета за тази година транш от 1,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване. Които пари обаче са пряко обвързани с либерализацията на електроенергийния пазар.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *