Това са напитките, които всички мислим за полезни, но те не са

По пътя към идеалното тяло и доброто здраве, много хора започват да пият повече вода или други напитки, богати на витамини. Например, прясно изцедени сокове, растително мляко, вода с лимон и т.н. Но всъщност не всички те са толкова здравословни, колкото се твърди

Диетологът Оксана Дмитренко назова пет течни „еликсира на здравето и младостта“, които лесно могат да бъдат заменени с обикновена вода и резултатът ще бъде същият. Те включват пресен сок, бадемов сок, течности с нулево съдържание на калории и захар, кокосова вода, спортни напитки.

5 напитки, които не са толкова полезни

Пресен сок – според лекаря единствената вярна информация за него, която лесно се намира в интернет е, че е по-здравословен от соковете от магазина.

Не мога да споря с това. Но всички други твърдения за фрешовете са просто реклама. Например, за разлика от естествените плодове, соковете не съдържат фибри, които са полезни за стомашно-чревния тракт, но имат повече захар в една чаша, отколкото трябва да ядете на ден. Ако не планирате да се разделите с плодовете, опитайте се да ги ядете в нормалното им състояние. Утолете жаждата си с обикновена вода“, съветва експертът.

Бадемово мляко – вегетарианците го наричат може би най-добрата алтернатива на кравето мляко. Но всъщност би било пресилено да наречем напитката изключително здравословна. И ето защо. В млякото от магазина няма да намерите здравословни протеини, витамини и минерали, които са в изобилие в бадемите. Тъй като съставът на продукта не е естествен, а е пълен с добавки, стабилизатори и подобрители. Ако искате да си набавите витамини, диетологът препоръчва да ядете ядки, а ако изпитвате жажда, пийте негазирана вода“, казва експертът.

Напитки, на етикетите на които пише „0 калории, 0 захар – изглежда вече всички знаят, че този надпис е просто рекламен трик. Содата съдържа както захар, така и калории. Но няма никакви полезни вещества. В крайна сметка в състава няма нищо естествено. Просто прочетете етикета по-внимателно“, съветва д-р Дмитренко.

Кокосовата вода е още една от основните съвременни тенденции в областта на здравословния начин на живот. Има много хора, които напълно отказват да пият обикновена вода в полза на кокосова вода. А това сериозно вреди на здравето им. Според диетолога повечето разновидности на тази напитка съдържат много захар, химически добавки и дори подобрители на вкуса.

Спортни напитки – за съжаление, това също не е най-добрият заместител на водата. В крайна сметка дори в 100-грамова бутилка има толкова много калории. Освен това има и излишно съдържание на въглехидрати. Изглежда, че това не е съставът, който ще помогне за бързо постигане на стройна фигура и подобряване на здравето“, допълва диетологът.

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *