Тошко Йорданов с разкритие за изгонването на руски шпиони

Председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов отправи критика към управляващите във връзка с експулсирането на определяните като „руски шпиони“.

„Не съм наясно с документацията. Нито съм в ДАНС, нито съм управляващ. От наблюденията в работата ми с Кирил Петков знам, че той обикновено лъже по тема на ДАНС. Знам, че предишният път, когато изгониха половината руско посолство – това беше по негово желание. ДАНС тогава казаха, че имат сведения за около 15 души, които извършват шпионска дейност. Но той каза: „Не ме интересува, изгонете 70 души”, разкри Йорданов.

„Аз бях на срещата, на която извикахме шефовете на ДАНС, НСО и Военно разузнаване. Поканихме и Кирил Петков в парламента, когато стана тази история. И те разказаха за това заседание на Министерския съвет, което не се е протоколирало. Дойдоха и председателите на парламентарните групи в кабинета на председателя на Народното събрание и разказаха какви са били исканията на Кирил Петков. Как са били принудени да изгонят всякакви хора – бавачки, чистачки, бояджии, какво се сетите, за да му направят бройката. Затова когато Кирил Петков говори за ДАНС – трябва да ви светне една голяма червена лампа в главата“, каза депутатът.

Той коментира критиките на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков към ДАНС на фона на шпионския скандал с руските духовници.

На въпрос ДАНС върши ли си работата, при положение, че има данни за 15 шпиони, а се гонят 70 души, при предишното експулсиране на хора от руското посолство, Йорданов каза, че „министър-председателят Кирил Петков, не си е свършил работата”. „Аз не съм оперативен работник. Но предполагам от филмите, които сме гледали, че като знаеш кои са шпионите, трябва да ги следиш, за да видиш с кого имат срещи. Няма посолство, което да няма агентурни хора, включително и нашата държава има такива. Искам да кажа, че обикновено ги следят, за да видят с кого от съответната държава се срещат”, подчерта той.

И допълни: „Гадният шпионин, този, който трябва да преследваме, е този, който предава собствената си държава. А в случая с руските свещеници – нямам представа. Защото не съм от ДАНС, не съм и от другата страна. Но по принцип когато посягаш на нещо, свързано с вярата, трябва да си готов да си понесеш последствията, защото хората там не разсъждават логично. Там е емоционално.”

 

 

 standartnews.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *