Трябва да се въведе системата – замърсителят плаща .

„Отпадъците са много ценен ресурс. Въпрос е на култура, на организация и на политика. Въпрос на пазар е, в който ние да създадем търсене“, заяви в предаването „Тази събота“ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той също ще се включи в акцията по почистването в Созопол, която е организирана от Института по океанология към БАН.

„Специално в случая това са автомобилни гуми, които се изхвърлят от рибарите. Рибарските лодки ги използват, за да си омекотяват ударите отстрани, а след това ги хвърлят в морето. Те се разлагат в микропластика, отиват в рибите и ние ги ядем“, категоричен е Попов.

„Глобите трябва да са адекватни. За големи замърсявания са необходими големи глоби, до равнище на банкрутиране на предприятия, ако щетите са големи. Добре е да имаме добре организирана система за разделно събиране на отпадъци. Отпадъкът да може да бъде събиран и изхвърлен, а не хората да не знаят какво правят. Трябва да въведем системата – замърсителят плаща, която не е въведена в България. Ние сме единствената страна в ЕС, в която се заплаща на база данъчна оценка, а не на база на това колко боклук си произвел“, заяви екоминистърът.

Той подчерта, че от другата година ще има общини, които ще въведат подхода пилотно. „Надявам се след 2-3 години да успеем да го въведем в цялата страна. Трябва да въведен компютърни технологии, които да помогнат за това“, каза Попов.

 

Според него България става все по-чиста.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *