Уважавам мечтите Ви, но може ли да ми отговорите конкретно на въпроса

Народният представител от „Възраждане“  Маргарита Генчева  зададе днес въпрос на блиц изслушване към Министъра на здравеопазването в постоянната парламентарна Комисия по здравеопазване  в Народното събрание.

„Един от основните ви приоритети при встъпването Ви в длъжност беше намаляването на доплащането за пациентите в системата на здравеопазването. Официално това доплащане достига вече 50%, а неофициално всички знаем за какво става въпрос. Моля да споделите какво направихте, по отношение на този ваш приоритет в последните 3 месеца?“ – попита министъра Маргарита Генчева.

Според него, проблемът с доплащането е структурен и хроничен и не може да бъде решен за 3 месеца.

„Това, което правим съм го казал още в началото на мандата ми – желанието ми да се ограничи създаването на нови болнични заведения, които да сключват договори с НЗОК, един от механизмите за това е изготвянето на Национална здравна карта, която ще е една от пречките за увеличаване на болничните заведения. Друг по-важен механизъм е акредитирането на болнични заведения, като оценката от акредитацията се обвърже с възможността за сключване на договори със здравната каса. Това е моя мечта от дълго време. Аз съм участвал в първата наредба за акредитация, още през 2001 година, но за съжаление и към момента, тя касае само учебната дейност в болниците, не касае тяхното качество на работа, структура и медицинските услуги, които предоставят. Има и други механизми, борба с корупцията, плащанията под масата, но това е системен проблем, не е нещо ново.“ – каза Министърът на здравеопазването на изслушването.

„Уважавам Вашите мечти, но може ли да ми отговорите конкретно на въпроса – за доплащането.“ – контрира го Генчева.

„Публикувахме методиката на Националната здравна карта, която е този ограничителен механизъм. Предстои в най-скоро време да публикуваме промени в Закона за лечебните заведения, където ще има текстове, които ще допринесат да се намалят тези доплащания от пациенти.“ – каза в заключение Министърът на здравеопазването.

Според казаното от министъра, заложените приоритети в неговата програма са на ниво мечти и публикации в интернет. Реални действия по приоритетите му не са извършени и не се упоменава срок, в който ще бъдат изпълнени. При изслушването на министъра се забеляза липса на желание да отговаря конкретно на поставените въпроси, което показва, че правителството не само е с изчерпан кредит на доверие, но и неспособно да реши проблемите в сферата на здравеопазването, което категорично означава, че  най-доброто решение в полза на гражданите е да си подаде оставката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *