Управляващата некоалиция си е 100-процентова изпипана коалиция .

„Отказът  от руския нефт, на първо място, ще доведе до тежки икономически и политически последици. Това е опасно натягане от страна на българските управляващи пред САЩ и е абсурдно, защото и те самите не настояват така яростно за това. Нека не се лъжем – без санкцията на САЩ Европейската комисия нямаше да разреши т.нар. дерогация на България и Унгария да продължат да внасят руски нефт”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на Евроком.

„На второ място, докато САЩ през ЕК принудиха страните членки на ЕС и особено тези от Източна Европа, които са най-близко до военния конфликт в Украйна и търпят най-големи загуби, да се съобразят със санкциите, САЩ за последната година и половина са внесли от Русия уран и производни на урана продукти на стойност 1.6 млрд. щатски долара”, посочи социалистът. В същото време, по думите му, „послушковците” от ЕК са вкарали Европа в една тежка икономическа криза, следвайки натиска на САЩ за санкции срещу Русия, които очевидно не сработват, но нанасят огромни загуби на Европа.

„На премиера Денков бих посочил и още един факт – САЩ внасят петролни продукти от Индия, знаем, че Индия не е богата на такива продукти, но пък Русия премести износа си на петролни продукти към нея. Т.е. износът на руски петрол вече минава в сериозна степен и през Индия. А премиерът Денков ни предлага да си увеличим разходи по доставката на петрол и вместо директно от Русия – този петрол да идва у нас през Индия”, посочи проф. Гечев.

„Обмисляли, проблемът е, че обмислят, но не мислят”, реагира депутатът от БСП и добави: „Ако са национално отговорни като политици – трябва да знаят, че този слугинаж ще струва на българските фирми и на гражданите стотици и хиляди левове годишно”.

„БСП внесохме в деловодството писмено искане и очакваме премиерът и финансовият министър да дойдат в парламента, за да кажат, особено на пострадалите български граждани, какво ще предприемат в следващите часове и дни за силно засегнатите от бедствието райони. И второ – какви мерки ще бъдат взети това да не се случи отново”, коментира искането на социалистите проф. Гечев. Той подчерта ясно позицията на БСП: „Да, ние казваме ясно, че има случаи, в които човек трудно може да се пребори с природните стихии, но тук очевидно има и грешки, натрупани през годините, както на централно, така и местно ниво, които няма как да бъдат опростени”.

Той даде примери: „Как така се оказва, че са запълвани дерета с цел да се увеличат площите, които да се продават и застрояват?  Стана ясно, че при ремонта на някои от мостовете е намалено отстоянието от дъното на реката до тунела на моста, така че е създадено изкуствено условие за увеличаване тягата на водата. Видно е, че освен природната стихия, става дума за поредица от грешки и грабежи, които водят до щети и сериозни загуби и за съжаление – да погубени животи”.

По думите му, това е било подчертано от председателя на БСП Корнелия Нинова в пленарна зала при настояването на социалистите за изслушването. „Тя е от Мизия, както там, така и в Карловско, и в други случаи на бедствия се оказа, че обещанията на държавата не са изпълнени – нито са компенсирани хората, нито са възстановени щетите. Искаме този път да се погледне сериозно и се работи координирано за решаването на проблема”, подчерта проф. Гечев. Той добави позицията си, че държавата трябва да помага, но и българите не бива да подценяват застраховането.

„Нека никой не храни илюзии, че Делян Добрев проявява смелост и в героичен план извежда проблеми на сегашното управление. Няма как Добрев да не е съгласувал с Борисов това, което прави – те разиграват един доста евтин театър”, коментира изявленията на депутата от ГЕРБ проф. Гечев. Той беше категоричен, че това е евтин театър, тъй като не съществува термин като некоалиция. „Това си е 100-процентова изпипана коалиция и в нея определяща, господстваща роля играе партия ГЕРБ, респективно  Бойко Борисов”, подчерта социалистът.

За последните изказвания на акад. Денков по отношение на 3 март социалистът заяви: „Поведението на премиера Денков противоречи на позициите на смазващо голяма част от българския народ. Да кажеш, че сменяш националния празник заради изказванията на един посланик противоречи на здравата логика и разум. Не Денков, пък бил и той премиер, определя националния празник – българският народ е този, който го е определил”.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *