Учени откриха как да подмладим мозъка си с 30 години

Напоследък медиите изобилстват от истории за богати мъже, които понякога полагат абсурдни усилия, за да намалят своята „биологична възраст“.

Технологичният предприемач Браян Джонсън например нае 30 здравни експерти, които да следят здравословното му състояние, докато той се подлага на най-различни експериментални терапии и фитнес програми.

Такива екстремни режими са повод за грабващи новинарски заглавия и дори за потенциално интересни научни изследвания, но са скъпи, сложни, а нерядко и откровено съмнителни, пише Inc.

Няма човек, който не би искал да изглежда и да се чувства по-млад и здрав, но инвестициите за милиони долари и смутитата от броколи не са за всеки. И все пак това не значи, че не съществува достъпен начин да върнем часовника на своите мозъци.

Ново проучване на екип от психолози сочи, че почти всеки може да подмлади мозъка си с десетилетия.

Едва ли е необходимо науката да ни казва, че познавателните ни способности общо взето достигат плато, когато надхвърлим 30 или 40-годишна възраст, а над 60 вече започват осезаемо да отслабват.

Повечето от нас приписват по-бавните си реакции или пропуските в паметта на неизбежните и унизителни последици от стареенето. Ами ако те са просто еквивалент на „лятната пързалка“, която засяга децата? Този въпрос си задават авторите на изследването.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *