Фенове на Бийтълс издирват „Най-важния бас в историята“

Почитатели на „Бийтълс“ инициираха глобално издирване на бас, принадлежал на Пол Маккартни и използван в няколко емблематични парчета на британската банда, сред които „Twist and Shout“, „Love Me Do“ и „She Loves You“, пише CNN.

Маккартни купува инструмента Höfner 500/1, през 1961 година от магазин в Хамбург за около 37 долара. Смята се, че той е „любимият“ на музиканта.

„Това е басът, на който Маккартни свири в Хамбург през 1961 година, в „Пещерата“ в Ливърпул и по време на първите записи на албума „Аби Роуд“ – китарата разпалва „Бийтълманията“ и оформя звука на съвременния свят“, казват инициаторите на проекта Ник Уас и съпрузите Наоми и Скот Джоунс, които са отдадени почитатели и изследователи на бандата.Те отбелязват и че Маккартни използва инструмента през 1969 година в Лондон, когато „Бийтълс“ записват своя проект „Get Back/Let It Be”. Оттогава обаче от баса няма и следа.

„Така и никой няма ясна информация къде е била съхранявана китарата, нито знае какво се е случило с нея“, казват от „Изгубеният бас“. Изчезването ѝ става повод за най-различни слухове и конспиративни теории „през последните 55 години“.

„Мъгливият свят на откраднатите китари изобилства от подправени или фалшиви инструменти. Носят се какви ли не мълва за местонахождението на баса“, добавят тримата фенове. В издирването си, което започна в неделя, те разчитат на „планово проучване на съществуващи информации и свидетелски разкази“, каквито вече пристигат от стотици хора от цял свят.

„Пол Маккартни ни даде толкова много през последните 62 години. Този проект е нашият шанс да му се отблагодарим. Ако имате надеждни сведения за бас китарата, това е вашият шанс да ги споделите и да станете част от историята на музиката“, гласи призивът на инициаторите.

„Най-важният бас в историята“

Ръководител на издирването на емблематичния Höfner е Ник Уас, който е работил с екипа на Пол Маккартни и е автор на книга за изчезналия инструмент. „Най-вероятно е бил откраднат. Някой някъде знае какво се е случило с него и къде се намира сега“, пише той в публикация в сайта на проекта.

„Пол би бил изключително щастлив китарата да се върне при него. Знам това, защото съм говорил с него по темата“, добавя Уас.

Издирвателният екип таи надежда. „Изгубените китари могат да бъдат намерени“, казват те и припомнят, че акустичният Gibson J-160E на Джон Ленън, който изчезна по време на концерт през 1963 година, се появи отново 51 години по-късно.

От Höfner казват, че басът на Пол Маккартни има „силно отличителен вид; няма друг 500/1, който да изглежда така“. За да помогне в търсенето, производителят е предоставил на проекта списък с характеристики, за които да следят. Изгубеният инструмент е изработен от масивен смърч, грифът му е от три части и има два адаптера, върху които е гравирано ромбовидното лого на компанията.

Друга отличителна черта е логото на Höfner, „изобразено вертикално върху главата на оригиналния модел, но хоризонтално при по-късните модели, на които е свирил Маккартни“, добавят тримата търсачи.

Днес обаче не е изключено басът да изглежда по съвсем различен начин – все пак от него няма и следа вече няколко десетилетия. „Китарата имаше нужда от поправка и в началото на 1964 година бе изпратена на сервиз в Лондон, където ѝ нанесоха по-тъмен трислоен лак и смениха ключовете“, казват още от Höfner.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *