Фирми у нас вдигнаха заплатите

Всяка втора фирма в България е повишила заплатите с между 6 и 10 н сто през тази година. 10% от компаниите са вдигнали възнагражденията с 10 на сто, а 26% – с между 11 и 15 процента. Това показват данни на фирмата за обучения в сферата на човешките ресурси Tack TMI Bulgaria.

Проучването е направено сред 350 средни и големи компании от различни сектори на икономиката – високите технологии, аутсорсинг индустрията, преработваща промишленост, търговия на едро и дребно, хотелиерството, банки.

Само 1% от фирмите обаче са повишили заплатите на служителите си с над 21%, а други 10% – с между 16% и 20%.

Как фирмите задържат добрите си кадри:

77% от фирмите казват, че предлагат гъвкаво работно време, а от там и по-добър баланс за служителите си между професионалния и личния живот. Тези предимства позволяват на служителите да балансират по-добре професионалния и личния си живот. Те могат отделете време за семейни задължения, лични интереси и грижа за себе си, което води до намаляване на стреса и подобряване на цялостното благосъстоянието им.

За 71 на сто от компаниите предлагането на допълнителни дни платен отпуск може да бъде ценно предимство за привличане и задържане на най-добрите таланти. То демонстрира, че компанията цени баланса между професионалния и личния живот и се грижи за благосъстоянието на своите служители.

 

istock
istock

 

37% от фирмите предлагат на работниците си цялостна програма за психично здраве, чрез която организациите могат да създадат подкрепяща и приобщаваща работна среда, която дава приоритет на благосъстоянието на служителите, намалява стигмата и насърчава позитивната култура, в която психичното здраве се цени и подкрепя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *