Фондация „Искам бебе“ с нов проект, насочен към младите и активни хора в борбата с демографската криза в България

Обучителните семинари на фондация „Искам бебе“, финансирани от Министерство на младежта и спорта, са на тема: Сексуално, репродуктивно и емоционално здраве, здравословно хранене и активен начин на живот. Обученията са насочени към младите и активни българи и имат за цел да ги запознаят с процеса на планиране на бременността и рисковете при нейното отлагане за по-късен етап, както и влиянието на здравословното хранене и активния начин на живот.

Семинарите стартираха от двата областни морски града – Бургас и Варна и ще продължат в още 10 областни центъра през следващите месеци.

Безплатен консултативен кабинет за двойки с репродуктивни проблеми във Варна и заявка за мултиплициране на семинара сред учениците и студентите в Бургас са само част от постиженията на проекта „Младите българи-архитекти на промяната“. Събитието стартира с голям интерес и активното участие на представители на местната власт.

В Бургас, град, известен с активните си граждани и живот, специалните адмирации на градоначалника Димитър Николов бяха предадени от Йорданка Ананиева, заместник кмет на Община Бургас. Тя не скри радостта си от възможността да приветства младите хора, готови да предизвикат промяна и похвали тяхната страст и ангажираност.

Знаем колко много сърце и професионализъм влагате в каузата си, и пълната зала днес е доказателство за това признание на практика. Интересът и участието на младите хора в социалните мисии, в каузата за здравословен начин на живот, превенция и профилактика на здравето, са най-ясният индикатор, че не просто сте на правилния път, а вие проправяте пътищата!“ заяви Ананиева. Заместник-кметът предложи проектът да бъде заимстван от Община Бургас като успешна практика, която експертите на „Искам бебе“ да приложат и на местно равнище.

Световният и европейски рекордьор по плуване Цанко Цанков бе специален гост на откриването на семинара под надслов „Младите българи-архитекти на промяната“ в Бургас. Той призова младите хора на България да бъдат любознателни, устремени и силни. „Бургас винаги е бил пионер в добрите каузи и за мен е чест да бъда част от тази прекрасна инициатива“ сподели той. Цанков не скри радостта си от факта, че активният начин на живот е част от концепцията на проекта.

Една от приятните изненади за участниците в първия обучителен семинар бе специалното послание с подкрепа и поздравления от любимците на България – Арти и Криси. Те отправиха сърдечното си послание за откритост, информираност и диалог по въпросите на младите хора в България и не пропуснаха да споделят и личната си амбиция – да имат 3 деца до 30-годишна възраст.

Енергията от силното начало на инициативата се пренесе и в морската столица Варна. Там обучението бе открито лично от кмета на града – Иван Портних. „Искаме бебета!“ бодро и гордо стартира посланието си градоначалникът. Той припомни успешната история на съвместното сътрудничество с „Искам бебе“ от 2014 ггодина, отбелязвайки, че само за последната година благодарение на общинския ин-витро фонд, на бял свят са се появили 19 бебета. Радина Велчева, основател на фондацията, обяви, че много скоро в морската столица ще отвори врати безплатен кабинет за репродуктивно здраве. „Резултатът е налице заради дългосрочната активна политика на Община Варна с грижа за семействата с репродуктивни проблеми, но и като естествено продължение на една от най-дейните координатори на „Искам бебе“ – Валентина Иванова, координатор на фондацията за Варна и член на УС“ разясни тя. Участие в откриването на „Младите българи-архитекти на промяната“ във Варна взе и проф. Емил Ковачев, ръководител на Катедрата по акушерство и гинекология към МУ- Варна и управител на втората по големина специализирана болница по АГ в България СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов“.

Д-р Александър Кобаков, д-р АнН-Ангелина Иванова, Веселин Веселинов и Катя Симеонова, звездният експертен екип на проекта, мигновено спечели доверието и сърцата на участниците в семинарите. Младежите продължиха дискусиите и извън обучителната програма със свои инициативи и идеи в перспектива.