16 партии сформираха Местна коалиция „БСП за България“ и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София

Веднага след подписването на споразумението в къщата-музей „Димитър Благоев“, Местна коалиция „БСП за България“ подаде документи за регистрация в ОИК

Общо 16 партии формираха Местна коалиция „БСП за България“ и издигнаха Ваня Григорова за кмет на София. Това се случи на знаково място – в къщата-музей на Димитър Благоев, известна и като литературен салон „Старинният файтон“, в столицата – в Деня на София. Веднага след подписването на споразумението, Местна коалиция „БСП за България“ подаде документи за регистрация в Общинската избирателна комисия.

Подписите си под споразумението поставиха Иван Таков, представляващ Коалиция „БСП за България“, в която влизат ПП „Българска социалистическа партия“, ПП „Политически клуб „Екогласност“ и ПП „Политически клуб „Тракия“; Костадин Паскалев, представляващ Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“, в която влизат ПП АБВ (Алтернатива за българско възраждане), ПП „Изправи се, България“ и ПП „Движение 21“; Валентин Григоров и Тинка Стоилкова, представляващи Коалиция „Неутрална България“, в която влизат Комунистическа партия на България, Българска комунистическа партия, Партия на българските комунисти, „Нова сила“ и „Русофили за възраждане на отечеството“; Цветан Миньовски, представляващ Коалиция „Алтернативата на гражданите“, която включва ПП „Зелена партия“, ПП „Българската левица“, ПП „Обединена социалдемокрация“, ПП „Движение за социален хуманизъм“, както и Мирослав Паскалев, представител на ПП „Атака“.

„Правим тази коалиция, защото София трябва да бъде на всички. А не на определена група от хора, които 30 години управляват този град, а мнозинството страда от това управление, каза председателят на БСП – София Иван Таков. – Затова се събрахме. Затова избрахме наш кандидат за кмет да бъде Ваня Григорова. Затова ще регистрираме обща листа за общински съветници“.

Иван Таков нарече София – столица на шокиращите неравенства и изброи аргументи за това свое твърдение. „За последните десет години разликата между доходите на най-богатите и най-бедните се е увеличила почти двойно. Затворени и добре поддържани комплекси съжителстват със занемарени и презастроени квартали. Лъскави и добре оборудвани частни болници се конкурират с изнемогващи и разпадащи се общински здравни заведения, отбеляза той. – Причината за тези контрасти е, че градът се управлява не като политическа демокрация, а като пазарна диктатура. Нейните проводници, като не могат да гарантират достойно бъдеще за всички, предлагат омраза в токсични количества и водят „героични“ битки с миналото“.

Председателят на БСП – София беше категоричен, че един демократичен град трябва да бъде управляван чрез принципите на свободата, справедливостта и солидарността. „Затова, ние, прогресивните леви сили, правим тази коалиция с амбицията да възстановим правдата и справедливостта в нашия град, каза още Иван Таков. – Време е мнозинството от хората в София да се почувстват представени в управлението на града. Ние им даваме тази възможност. Ние сме алтернативата на досегашното статукво в Столична община.

Сега всичко е в ръцете на тези хора, на всички, които досега се чувстваха непредставени в управлението на София. Аз знам какво ще кажат утре онези, които ограбиха София през последните 30 години – че това е коалиция на комунистите. И още сега ще им кажа – не, това не е коалиция на комунистите. Това е коалиция на непредставените в управлението на Столична община. На угнетените от досегашните управляващи в Столична община през последните 30 години“.

„Тръгваме на избори обединени, каза кандидатът за кмет на МК „БСП за България“ Ваня Григорова. – Използвам символиката на мястото, за да припомня, че основателят на българската социалдемокрация Димитър Благоев-Дядото, заедно с Георги Кирков, са първите в историята общински съветници от левицата в София, избрани през 1911 година. В своята програма те поставят ключови проблеми за работещите хора като минимална работна надница в общинските предприятия и служби; създаване на общинско здравеопазване; прогресивно данъчно облагане на общинско ниво; хигиенизиране и благоустрояване на работническите и крайните квартали. Три години по-късно активно подкрепят избухналата стачка срещу – забележете!, концесионера на градския транспорт – анонимното белгийско дружество „Електрически трамваи за София“. Ватманите се борят за преминаване от 9 на 8-часов работен ден, минимална надница от 5 лева, 36 часа задължителна непрекъсната почивка седмично, връщане на уволнените техни колеги на работа и пр. Нищо ново под слънцето! Днес в редица сфери заварваме същите проблеми, каквито са били и преди 114 години. Залавяме се с тяхното решаване. Неслучайно настоявах в коалиционната листа да има квота за синдикалисти, представители на работещите хора“.

Ваня Григорова благодари за подкрепата на всички коалиции и партии в МК „БСП за България“ . „Ценя всяка подкрепа за изпълнение на целите, които сме си поставили, добави тя. – Оттук нататък е много важно да разширяваме още повече коалицията с партии, граждански движения, но и най-вече с още много съмишленици сред политически непредставените хора. Както и друг път съм казвала, истинското конституционно мнозинство не само в София, но и в цялата страна, е това на работещите хора – въпросът е те да осъзнаят своя интерес“.

Костадин Паскалев, който подписа коалиционното споразумение от името на Коалиция „ЛЕВИЦАТА!“ изрази задоволство от факта, че има разум, който позволява да бъде предложена алтернатива в управлението на столицата. „Тази алтернатива е крайно необходима, отбеляза той. – Столицата се нуждае от справедливост, нуждае се от надежда и от вяра, че това може да се случи. Аз се обръщам към хората, които не са загубили своята вяра и надежда, че нещата в София може да се променят. Честит празник, столичани! Да ни е честита Ваня Григорова! Успех!“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *