46% не биха инвестирали в жилище сега, очакват спад на цените

Мнозинството участници (46%) в анкета на Investor.bg не биха инвестирали в покупка на жилище сега, тъй като смятат, че цените на жилищата са твърде високи и предвиждат, че те ще намалеят.

Очакването им е в контраст с прогнозите на брокери на недвижими имоти, които не говорят за спад на цените поне в краткосрочен план и без извънредно събитие, което да промени рязко състоянието на икономиката и на имотния пазар. Въпреки забавянето при сделките с имоти, които спряха ръста си още през второто тримесечие на миналата година, последвано от четири тримесечия на спадове, консултантите прогнозират по-скоро забавяне на ръста на цените, отколкото поевтиняване на имотите.

За момента прогнозите им се потвърждават от данните на Националния статистически институт (НСИ) за цените на жилищата. След като ръстът им достигна 14-годишен връх в две последователни тримесечия – второто и третото на миналата година, от съответно 14,6% и 15,6%, след това той започна осезаемо да се забавя. В края на миналата година жилищата у нас поскъпнаха с 13,4%, а в началото на тази ръстът достигна 11,5%. Данните на НСИ за второто тримесечие се очакват в края на септември.

Консултантите отбелязват, че за момента няма предпоставки за спад на цените на жилищата благодарение на все още ниските лихви по ипотечните кредити, наличието на свободни парични средства, инфлацията, активното търсене, повишаването на заплатите и ниската безработица. В същото време забавяне на строителни проекти миналата година заради проблемите с доставките на строителни материали и с цените е ограничило предлагането в момент на забавяне на търсенето и това за момента помага на пазара да избегне сериозен срив.

На този фон 11% от участниците в анкетата на Investor казват, че биха инвестирали в покупка на жилище сега, тъй като очакват цените да продължат да растат. Други 10% са на мнение, че инвестицията в имот е добра в период на висока инфлация. Имотите открай време са най-предпочитаната и най-позната инвестиция за българите, търсещи убежище за спестяванията си, в момент, когато депозитите в банките не носят доходност, а инвестициите на фондовия пазар остават ограничени до по-тесен кръг от хора у нас. Но несигурността за икономиката прави инвеститорите в имоти по-предпазливи тази година, като на пазара преобладават купувачи на жилище за собствено ползване, сочат наблюдения на консултанти.

7% от участниците в допитването са заявили, че биха инвестирали в имот, тъй като имат нужда от жилище за живеене. Други 7% не биха предприели подобна стъпка, тъй като очакват лихвите по ипотечните кредити да нараснат и да изпитат затруднения с месечните си вноски.

Засега лихвите по жилищните заеми у нас все още не са тръгнали осезаемо нагоре под влияние на конкуренцията между банките и високата ликвидност в сектора. Но управителят на БНБ Димитър Радев прогнозира преди време, че лихвите както по кредитите, така и по депозитите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо към края на годината. УниКредит Булбанк прогнозира, че лихвените проценти по новоотпуснати ипотечни кредити в лева ще нараснат средно до 3,5% през 2024 г. и 3,75% през 2025 г. спрямо около 2,7% през тази година.

6% от участниците в анкетата на Investor са отговорили, че не биха инвестирали в покупка на жилище, тъй като нямат нужда от нов дом, а само 3 на сто са заявили, че ще се въздържат, тъй като не са сигурни в доходите и работата си. 4% от участниците не могат да преценят.

В анкетата, която е активна от 17 август, са участвали 1084 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *