AI изхвърля от играта безполезните главни директори

От писатели и учители до банкери и адвокати – повечето съвременни професии изглеждат готови да бъдат заменени от изкуствен интелект.

С едно забележително изключение.

Единствената длъжност, която остава защитена от възхода на ChatGPT и други AI технологии, всъщност е най-скъпата и автоматизирана – изпълнителен директор.

Напоследък главните изпълнителни директори свикнаха да „размахват пръст“ как лесно могат да заменят мързеливите и непродуктивни работници с AI, давайки си сметка, че като по-висши в корпоративния свят, не могат да се сблъскат със същото ниво на контрол.

И в тази материя обаче, дяволът е в детайлите.

Ролята на съвременния изпълнителен директор не само е тотално променена, но и лесно може да бъде изпълнена от технологията, с която разполагаме сега, пише в анализ по темата BusinessInsider.

Най-добрите изпълнителни директори в САЩ печелят над 300 пъти повече от средния работник, въпреки че основното им задължение е да вземат лесно възпроизводими решения за оптимизация, основани не на реално разбиране на бизнеса, а на данни от електронни таблици, подавани им от консултанти.Движението на „суперзвездните главни изпълнителни директори“ от края на 20-ти век далеч не допринася за крайния резултат на компанията, а доведе до появата на поколение изпълнителни директори, които работят главно като фигуранти с малка реална отговорност или отчетност.

Какъв по-добър начин да държим един главен изпълнителен директор отговорен от това да се уверим, че той наистина изпълнява?

Главният изпълнителен директор трябва да бъде човек, който има активна роля в генерирането на печалба от бизнеса, или чрез активно изграждане на компанията, или чрез сключване на сделки и партньорства, които генерират посочените приходи.

Тези изпълнителни директори трябва също така да носят пряка отговорност за реални показатели и заплащането им да е пряко обвързано с успеха на бизнеса, щастието на клиентите на компанията и щастието на служителите.

Определете какво представлява изпълнителният директор, поставете условията за неговия успех, а след това го дръжте отговорен. Ако не можете да направите това, нямате нужда от главен изпълнителен директор. Или може би вашият изпълнителен директор трябва да получава по-скромни доходи. Или може би главните изпълнителни директори трябва да се страхуват много повече да не загубят работата си заради също толкова способни роботи, завършва BusinessInsider.

*Авторът на анализа Ед Зитрон е главен изпълнителен директор на EZPR, агенция за връзки с обществеността в областта на технологиите и бизнеса. Освен това е автор на бюлетина за технологии и култура Where’s Your Ed At и водещ на подкаста „15 Minutes in Hell“.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *