Instagram ни прави по-лоши туристи.

В последно време популярните дестинации отчитат ръст на инцидентите с туристи, пише за CNN Лорън Сийгъл – преподавател в Университета в Гринуич, Лондон.

Случаи като този с драскането по Колизеума в Рим – дело на 27-годишния фитнес инструктор Иван Димитров – показват, че поведението на гостите се е влошило дори там, където в миналото проблемите са били рядкост.

Какво стои зад тези потресаващи деяния?Една от причините, според Сийгъл, са социалните мрежи. Instagram и TikTok улесниха намирането на „скрити съкровища“ – чаровни закътани ресторантчета и нови дестинации, които да добавим към предсмъртния си списък с желания. Но тази демократизация на пътуването има други последствия.

Тъй като в социалните мрежи хората могат да следят от вкъщи как техни приятели и познати пътуват до екзотични места, те смятат – съзнателно или не, че поведението, което обикновено демонстрират у дома, е допустимо и на избраната от тях туристическа дестинация.

На екскурзия сме по-склонни да се държим като хедонисти.

В наши дни туристите търсят в социалните мрежи доказателства за поведението на другите. Ако техните приятели или сънародници изоставят всякаква предпазливост, докато са на почивка, се получава домино ефект от лошо поведение.

Тъй като туристите обикновено отсядат в хотели и комплекси далеч от местните общност, има вероятност погрешно да решат, че пътуването до далечна дестинация е възможност да се държат неприемливо, без да понесат последиците от това. Често подценяват или напълно пренебрегват ефекта от своите действия върху местните или икономиката.

„Горещите“ дестинации отвръщат

Бали също има репутация на място, което туристите посещават заради социалните мрежи. Красивият остров привлича огромен брой инфлуенсъри. В отговор на поведението на гостите, през юни властите въведоха нови указания, сред които и правила за поведение в светите храмове, сред местните и за опазване на околната среда.

Туристите вече трябва да притежават разрешително, за да наемат мотоциклет, и нямат право дори да припарват до планините и вулканите, които имат сакрален характер.

Те могат да отсядат само в регистрирани хотели и вили (което ще се отрази на броя на имотите, предлагани в Airbnb). Създаден е и „туристически отряд“, който да следи за спазването на реда, да налага ограничения и дори да извършва проверки и разследвания при необходимост.

Сред новите указания за посетителите са да не се държат агресивно и да не употребяват груб език спрямо местните, представителите на властта и другите туристи в Бали и дори онлайн. Тези мерки говорят колко голяма е ролята на социалните мрежи в проблема с лошото поведение на гостите.

  1. Напишете си домашното

Дори да сте опитен пътешественик, има вероятност да не си давате сметка как се отразяват вашите действия върху местната общност. Малко информация – от собствено проучване или предоставена от властите, може да бъде напълно достатъчна, за да ви помогне да е държите по-адекватно. Запознайте се с указанията, мерките за безопасност или местната култура, преди да стегнете куфара.

Няма значение дали сте съгласни с порядките на своите домакини – ако те са по-консервативни от това, с което сте свикнали, все пак се отнесете с нужното уважение. Не бъдете като двамата инфлуенсъри, които бяха арестувани за непристойно поведение в храм на о-в Бали.

  1. Оставете телефона

Редица проучвания сочат, че ако обръщаме повече внимание на телефона си, отколкото на избраната туристическа дестинация, има риск да се отчуждим от заобикалящата ни среда. Често най-ярките спомени по време на път са резултат от задълбочен разговор с някого, научаването или преживяването на нещо ново. Това няма как да се случи, ако постоянно гледате в мобилното си устройство.

  1. … или използвайте влиянието си за добро

В публикации от типа „Instagram срещу реалността“ инфлуенсърите разкриват огромните тълпи и опашки за най-популярните в платформата локации. Повишаването на осведомеността относно не дотам лъскавите условия зад тези емблематични снимки би могло да накара контактите ви в социалните мрежи да преосмислят личните си мотиви да пътуват – нима отиват на екскурзия само заради перфектното селфи? Ако повече такива доказателства циркулират онлайн, може би обществото ще се отвърне от туризма, мотивиран от социалните мрежи.

Ако пък желанието ви да публикувате в Instagram е толкова непреодолимо, опитайте да рекламирате по-малки бизнеси и се уверете, че поведението ви на турист не нарушава обществения ред и порядките на вашите домакини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *