Абсурдно ли е да не се къпем и да носим мръсни дрехи

Инициирано от модната дизайнерка Стела Маккартни и популяризирано от TikTok, новото движение „Без пране“ има мисията да спестява пари на хората и да опази планетата Земя за бъдещите поколения.

„В живота важи правилото, че ако не е абсолютно необходимо да почистваш нещо, просто не го почиствай“, заяви пред The Observer Стела Маккартни.

Последователите й не перат дрехите си и не мият косата си твърде често и са убедени, че по този начин допринасят за ограничаване на последиците от глобалното затопляне, пише Euronews.

Аргументите им са, че богатите на въглерод перилни препарати оказват отрицателно въздействие върху околната среда, а същото се отнася и за количествата и използването на вода при къпане.

Но това не е всичко.

Пералните машини имат 17% дял от общото потребление на вода, а с нарастването на разходите това оказва отрицателно въздействие върху битовите сметки. Казано по-просто, „без пране“ е добър начин да спестите пари от бюджета на домакинството си.

По навик, повечето хора перат дрехите си след всяко носене.

Но дали това е необходимо?

Това изцяло е въпрос на хигиена и как се чувстваме, когато сме с чисти дрехи. Обикновено потта е основният виновник за замърсяването им. Но ако ежедневната ни работа например е в офис, това едва ли ще ни изпоти прекалено много.

Това означава, че дрехите могат да се носят няколко пъти, без да миришат лошо. Добра идея е в гардероба ни да има повече дрехи от по-дишащи материи като памук. Или пък вълна, известна с естествените си самопочистващи се свойства и липса на миризми.

Според Стела Маккартни, мястото, където живеете, е ключов фактор за това колко лесно е да следвате тази тенденция. Ако живеете в гореща страна, потенето е трудно да се избегне и вълнената материя определено не е най-добрият вариант.

По-доброто решение от политиката на „непране“ е да се ангажирате със студено и ограничено пране.

Според някои твърдения, по-рядкото пране на дрехите всъщност е по-полезно за тяхната издръжливост за по-дълго време. Още един плюс за околната среда.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *