Алипиев за нелоялната търговска практика с протеинови барчета

„Освен продукта на този търговец, ние сме изследвали и останалите конкурентни продукти на пазара на търговците, които държат големия, основен дял на този пазар. Именно в тези протеинови барчета ние намерихме съществени разминавания между съдържанието и това, което е указано на етикета, поради това сме се произнесли, че това представлява нелоялна търговска практика“, обясни той. Все пак КЗП няма компетенции да се произнася дали даден продукт е опасен, но има компетенции да се произнесе дали той въвежда в заблуда потребителя.

Председателят на КЗП е категоричен, че всяко разминаване между съдържанието на един продукт и това, което е оказано в етикета, представлява нелоялна търговска практика.

„Ние сме възложител на лабораторно изследване в акредитирана лаборатория по актуален стандарт, дали сме протеиновите барчета за изследване. Съвсем нормално ние санкционирахме както търговеца, който ги разпространява онлайн, така и неговите партньори, които реално ги разпространяват в търговската мрежа на потребителите“, каза още той.

Алипиев посочи, че когато има регламент, който урежда начина, по който се продават тези храни, и в него ясно е записано, че когато става въпрос за храна, която е насочена към силно таргетирана група потребители, каквито в случая са спортуващи, хора с режим на хранене или здравословни ограничения, с търговското послание, което се дава на тази храна, че съдържа N на брой грама протеин на бар или N на брой грама въглехидрати в едно барче, те заявяват т.нар. по регламент хранителна претенция.

„Докато в регламента има допустими стойности, в които може да има отклонения, то когато заявяваш хранителна претенция, не се дава правото на търговеца да продава храна, която има дори и допустимите в регламента отклонения. Така че всяко едно отклонение е абсолютно нерегламентирано“, подчерта той.

КЗП не може да наложи санкции към тези, които разпространяват протеиновите барчета на търговците, понеже това са отношения търговец – търговец.

„Ние имаме компетенция, когато отношенията станат търговец – потребител“, заяви Алипиев и заключи, че санкциите са в рамките на 25 хил. лева за всеки акт, написан от КЗП, за прилагане на нелоялна търговска практика в случая. /БГНЕС

София / България