Анета Яламова рисува своето Велико Търново

Столичната галерия „Париж“ откри своя нов сезон с дългоочакваната изложба на Анета Яламова под интересното заглавие „Светло и цветно“. В експозицията са наредени 25 картини, изпълнени в характерния за авторката стил наивизъм, съчетан с майсторска техника и светлоизвличане, научи ДУМА от Надежда Павлова.
Анета Яламова рисува своето любимо Велико Търново, в което е родена, израсла, изучила се и създала семейство. Затова и до днес рисува с такава непресъхваща любов нейното си място, нейния град, в който най-съкровените първи трепети между младите хора, съчетани с красотата на града, винаги намират израз в живописта й. Самото заглавие – „Светло и цветно“, много точно определя както съвсем буквално, така и метафорично картините на Яламова. Те наистина са изключително цветни, греещи и стоплящи, но едновременно с това показват светлината на самия живот, на неговата красива, романтична и леко утопична страна, в която на всички нас ни се иска да бъдем, защото някога в миналото наистина сме били там. Гледали сме с очите на деца, очаквали сме с цялата наивност на света и сме се радвали на снега, пързалките, въртележките и шейните. След това е дошла младостта и отново сме се вълнували от първите срещи, очаквания, целувки и хванати ръце. И точно там, в тези моменти авторката постоянно запечатва отново и отново Търново – в чистотата, светлината, цветността и невинността на всички съкровени първи преживявания.
Селото и неговата романтичност също присъстват, но като цяло преобладават градските пейзажи, като този път има много вечерни картини, в които отново светлината е от решаваща роля, за да се постигне меката, красива синя тоналност на снега, на града, а и за да се усети целият приказен уют на градските улици. Освен от Велико Търново, има и две картини от Пловдив, който е другият толкова приказно красив град и който омагьосва по същия начин със своята история, калдъръмени улици и стари къщи.
Изложбата може да се разгледа на живо до 30 октомври, както и онлайн в сайта на галерия „Париж“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *