Археолози направиха уникални находки в храма на Хнум в Есна

Археолози откриха неизвестни досега изображения на митологични сюжети при разчистване на скрити под сажди релефи в храма на бог Хнум в Есна, Южен Египет. Изображенията представляват божества, олицетворяващи небесни тела и свещени астрономически символи. За находките, датиращи от римско време (първите векове сл. Хр.), съобщава  Египетското министерство на туризма и антиките, както и изданието Ahram Online.

Светилището в Есна (сред древните египтяни този град се е наричал Иснут, а сред гърците – Латополис), на 54 километра южно от Луксор, започва да се строи през елинистическата епоха на мястото на по-ранен храм. Но основната сграда, дълга 37 метра, широка 20 метра и висока 15 метра, е издигната при император Клавдий в средата на I век, а украсата е завършена едва при Деций, два века по-късно. Скоро след това, по време на коптската епоха, изображенията и надписите са силно повредени и покрити със слой сажди от огньове и факли. През XIX век памук в храма, който вече е напълно заобиколен от градски сгради, е съхраняван памук, събран от нивите.

Храмът е посветен на Хнум (бог демиург, пазител на изворите на Нил и повелител на разливите), неговите съпруги – войнствената слънчева богиня Менхит и покровителката на полетата Небтуя – и неговия син, бога на магията Хека. Нейт – богиня, която се появява в космогоничните митове, също е била почитана тук. Стените на храма са покрити с полихромни релефи и надписи, които описват движението на съзвездията и небесните тела и епизоди от митовете за сътворението. Една от основните особености на храма е така нареченият астрономически таван – той съдържа изображение на Зодиака, идеята за който, зародила се във вавилонската астрономия, се появява в Египет едва през епохата на Птолемеите.

Служители на съвместна египетско-германска мисия, работеща в Есна от 2018 г. под ръководството на Хишам Ел-Лейти от Центъра за регистрация на египетски антики и Кристиан Лайц от университета в Тюбинген, са открили поредната серия от изображения и текстове. Те били открити, след като изследователите започнали да разчистват, консервират и документират последната, седма част от тавана.

Един от „астрономическите“ релефи изобразява богинята на небето Нут, поглъщаща и раждаща Слънцето, както и съзвездието Орион, свързано с култа към Озирис, и богинята Сопдет (Сотис), която олицетворява звездата Сириус. Сопдет, която често е отъждествявана с Изида, играе голяма роля в сложната египетска космогония. Хелиакалният изгрев на Сириус в древността е съвпадал с началото на разлива на Нил и е отбелязвал началото на новата година за египтяните. Почитането на това божество продължило и в по-късните епохи от историята на Древния Египет. Друга сцена изобразява синкретичното божество Хнум-Ра с четири овнешки глави –един от ипостасите на слънчевия бог.

С астрономическата и календарната тематика се оказал свързан и още един релеф, който изобразява 12-те зодиакални знака, божествата на планетите (Марс, Юпитер и Сатурн) и деканите – групи от звезди, използвани за измерване на времето. Тук са изобразени и така наречените Седем стрели на Сехмет – посланици на богинята с глава на лъв, носещи различни беди в злощастните последни дни на годината. Друг разчистен релеф представлява 46 подредени в два реда фигури под формата на птици с главите на богините на Долен Египет Уаджет (тя е олицетворена от кобра) и Нехбет, почитана в облика на лешояд.

Ръководителят на Върховния съвет по антиките Мостафа Вазири отбелязва, че намерените изображения досега са оставали неизвестни на египтолозите. При изследванията на храма през 1963 и 1975 г. те не са били забелязани под слоя сажди и прах. В бъдеще учените ще започнат по-подробно изучаване на тези релефи и придружаващите ги текстове.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *