Без ефективно и иновативно здравеопазване не можем да постигнем нито една значима национална цел

Без ефективно и иновативно здравеопазване ние не можем да си поставим и да постигнем нито една значима национална цел. Това заяви президентът Румен Радев днес по време на тържествена церемония във ВМА – София по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“. В звание „лейтенант“ бяха произведени 17 младежи от първия випуск военни лекари, завършили пълния шестгодишен курс на обучение по тристранната програма на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ – Варна, Медицински университет – Варна и Военномедицинска академия – София.

В словото си пред випускниците държавният глава открои важността на специалността „военен лекар“, която повишава способностите за медицинско осигуряване на Въоръжените ни сили в условията на растящи предизвикателства пред средата на сигурност в международен план.

„Връчването на първо офицерско звание е преди всичко отговорност, която за вас ще се измерва всеки ден със здравето и живота на военнослужещите и на гражданите на България“, заяви президентът и допълни, че като първи випуск от тази специалност завършилите младежи ще бъдат пример за всички следващи поколения. „Като военни лекари вие ще трябва да сте готови да излагате на риск дори вашия живот, за да спасявате живота на другите“, каза още Румен Радев.

Президентът изтъкна професионализма, с който са били разработени съвременни учебни планове и програми за нуждите на специалността, и допълни, че първият випуск военни лекари е получил възможност да използва най-модерния симулационен център на Балканите, създаден именно у нас. Румен Радев благодари на преподавателския състав и ръководителите на програмата, които по негови думи са развили у младите офицери дух на родолюбие, дисциплина, любознателност и непреклонност пред трудностите, като в същото време са демонстрирали прозорливост с решението да бъде създадена такава специалност и то в период, когато архитектурата на сигурност в Европа е изглеждала непоклатима.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *