„Бейби бумърите“ се пенсионират .

В производителя на машинни части S&D Blech ръководителят на отдела за шлифоване се пенсионира, а заради острия недостиг на работна ръка в Германия има малко кандидати да поемат квалифицираната, но мръсна и опасна ръчна работа.

Затова компанията ще го замени с робот, пише в свой анализ за навлизането на роботи в производството в Германия Reuters, като добавя, че други малки и средни предприятия също се обръщат към автоматизацията. Основната причина – постепенното излизане от пазара на труда на следвоенното поколение на „бейби бума“ в Германия засилва натиска върху работната сила.

Около 1,7 млн. работни места в Германия не са били запълнени през юни, сочат официални данни. Германската търговско-промишлена палата (DIHK) твърди, че повече от половината от компаниите се затрудняват да запълнят свободните работни места, като цената на тази тенденция за растежа на най-голямата европейска икономика се оценява на близо 100 млрд. евро годишно.“Роботите дават възможност за оцеляване на компаниите, които виждат, че бъдещето им е изложено на риск поради недостиг на персонал“, казва Ралф Винкелман, управляващ директор на FANUC Германия, която продава около половината от своите произведени в Япония роботи на малки и средни предприятия.

Производителят на камиони и автобуси Daimler Truck също широко използва роботи, особено за подпомагане на работниците при вдигането на тежки товари и други физически предизвикателства.

„Но няма нищо по-гъвкаво от човека“, казва Матиас Круст, ръководител на работническия съвет на компанията. „Колкото по-сложно е производството, колкото по-диференцирано е то, толкова по-трудно става използването на роботи.“

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *