Борислав Сандов – човекът, който опита да обезглави българската енергетика

Създава се държавно предприятие, в което ще бъдат преназначени съкратените от мините и ТЕЦ-овете. Хората, които все пак решат да напуснат, ще получат накуп по 36 заплати. За това са се съгласили на извънредна среща Асен Василев, Делян Пеевски и Бойко Борисов. Междувременно Министерският съвет се готви на извънредното си заседание този следобед да приеме териториалните планове и утре да ги изпрати на Брюксел.

В следствие на днешния национален протест, който блокира държавата, всички политици започнаха да предлагат различни популистки мерки, за да се справят с поетите ангажименти, за които един човек носи най-голяма отговорност.

Кой е човекът, който опита да обезглави българската енергетика?

От Еко Новини дадохме отговор на този въпрос още преди година – главният виновник и поддръжник на решението за затваряне на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн е именно бившият министър на околната среда и вицепремиер по климата Борислав Сандов.

Още в началото на януари, само дни след съставянето на кабинета Петков, министър Борислав Сандов поиска затваряне на въглищните централи.

Той започна масирана медийна атака срещу ТЕЦ, заявявайки, че до 2025г., по икономически причини, те сами ще спрат производството на електроенергия, заради въглеродните квоти. В поредица от интервюта пред български медии тогава Сандов заяви, че „затварянето на въглищните централи в Маришкият басейн е закъсняло“.

Както от Еко Новини многократно сме алармирали, до самия край на предсрочно прекратения мандат на кабинета Петков, Сандов работеше активно за ликвидация на всички топлоелектрически централи в България, включително Бобов дол, Русе, Варна и още редица други.

„В краткосрочен план някои от ангажиментите изглеждат много трудни за изпълнение с оглед на цялата икономическа несигурност, високите цени в момента. Трябва да се говори и за това, дали всички ангажименти са изглеждали смислени преди продължават да бъдат такива„, коментира пред БНТ още през миналия септември вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

От думите на Пеканов още тогава стана ясно, че редовният кабинет, без да даде гласност, е поел тежки ангажимент пред Европейската комисия за ликвидиране на този важен за националната сигурност отрасъл, в който работят над 50 000 човека. Освен това затварянето на ТЕЦ ще доведе и до унищожаване на цялата минно-добивна индустрия.

Всичко това се случва защото Борислав Сандов прокарваше интересите на енергийното лоби,  свързани със Зелената сделка и изграждането на възобновяеми енергийни източници(ВЕИ). Мащабните проекти по Плана за възстановяване като огромната, и непозната за света, батерия за съхранение на електроенергия щеше да се финансира с 1.5 млрд. евро.

Тези пари биха влезли в изключително тесен кръг компании, които от години са лидери на пазара в строителното и експлоатацията на ВЕИ.

Именно този кръг наложи зеления НПО активист Сандов за министър на околната среда и водите.

И той подобаващо се отблагодари.

Странно е обаче, че никой не го споменава, нито от политиците, нито от медиите.

Накрая ще се окаже, че тихомълком, без да поеме отговорност, Борислав Сандов ще е главният виновник за негативните последици върху бизнеса и шоковото нарастване на цените на електроенергия за бита, които ще произлязат от решението да намалим въглеродните емисии на ТЕЦ до 40% от тези през 2019г., която е една от години, в които те са били най-ниски.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *