„Будни сънища“ на Соня Русков

Изложба живопис – Музей – галерия Анел

Коя е Соня Русков и нейните „Будни сънища“? Изложбата, живопис и обекти в музей – галерия Анел представя нейното изкуство в ретроспекция след 10 годишно отсъствие от художествената сцена в България. Авторката ни е позната като реставратор в Националната галерия до 2000 г. От години живее и работи в Германия където има много и престижни участия в изложби. Това е факт, с който изложбата ѝ буди любопитство. Биографията на Русков може да бъде обобщена кратко – професионален творец работещ за запазването на изкуството и творящ изкуство.

За живописта ѝ проф. Светлин Русев казва: „Предпочитанията на Соня се движат от нефигуративната картина до определената фигуративност в зависимост за какво става дума: пейзаж, голо тяло, фигура. Ако трябва определено да говорим за живописта на Соня, това е живопис на поетичните внушения, живопис, в която цветът изгражда пространството, строи формата, независимо дали поводът е природата или странните женски торсове“. Проф. д-р Роланд Познер от Германия пише, че изкуството ѝ носи многообразието на търсения, цялост на стила, и че не се ограничава в традиционните рамки на формата, а в своята хронология те си взаимодействат“.

Най-новите ѝ произведения са живописни платна и светещи обекти с голи женски тела създадени под непосредственото въздействие на прийоми от психичния автоматизъм, характерен за сюрреализма – факт, който се потвърждава и от названието на изложбата „Будни сънища“. Тематично картините изразяват екзистенциалната проблематика на индивидуалния ѝ свят и  безграничната ѝ вътрешна свобода. Ценността на картините на Соня Русков е в ясно изразената им модерната естетика на общочовешките им визуални послания, които вълнуват като магия.

„Изкуството възниква в окото на зрителя“, това е мото, което предизвиква много въпроси, въпроси на които зрителя може да си отговори когато посети изложбата на Соня Русков експонирана в музей-галерия Анел – истинско място за среща с истинско изкуство.

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

Соня Русков   –  Биография

1979 –1984 г. магистър в специалност „Реставрация и консервация“ на Националната Художествена академия – София.

От 1995 г.  член на СБХ

От 2016 г. член на Професионалния съюз на немските  художници

1985 – 2000г.  Работи в НХГ – София като художник – реставратор

1985 – 2017г.   самостоятелни изложби  в  София – България, Париж  – Франция, Кейптаун – ЮАР, Рим – Италия и много градове в Германия.

Участва в групови изложби в Дюселдорф, Бон, Крефелд и много други в Германия , както и такива в София, Варна и Поморие в България. Участва в реставрацията на български манастири и църкви – Троянски, Рилски,  Клифаревски и Земенски манастири.

От 2000 г. живее и работи като художник и художник реставратор    в Германия.

2012–2023г. ръководител на множество проекти по програма  „Културата и училищата“ в Северен Рейн – Вестфалия.

Нейни творби има в български галерии и музеи , както и в държавни и частни колекции в ЮАР, Италия , Франция, Холандия, Германия и България.

  1. Самостоятелна изложба в Градската Художествена Галерия Варна
  2. Самостоятелна изложба в БКИ Берлин

2019      Самостоятелна изложба в галерия „Азур“ Спа / Белгия

2019      Самостоятелна изложба в галерия „Вестенд“ Франкфурт на Майн

2021      Мьонхенгладбах спечелен конкурс „Града и земята 21“ на съюза на художниците в Германия

2021       Самостоятелни изложби в Братислава и Банска Бистрица /Словакия

  1. Обща изложба в “ Грюндерцентрум“, Вилих / Германия