Българин спечели Световната купа за най-добра пица

Българин спечели Световната купа за най-добра пица, и то не къде да е, а в родината на пицата – Италия.

Светослав Митев прави първите си сериозни крачки в професионалното приготвяне на пица и явно ги прави доста добре, защото само година по-късно успява да спечели световната титла по приготвяне на пица. Сред жестока конкуренция от 180 майстори от цял свят българинът успява да впечатли критичното жури с авторска рецепта с български фермерски продукти.

„За мен е като страст приготвянето на една пица. Правя го с желание и мисля, че ако някой няма желание да го прави, няма смисъл изобщо да се захваща с това нещо“, смята Светослав Митев.

Именно страстта и желанието го отвеждат на световното първенство по приготвяне на пица в Рим.

„Аз отидох просто за опит и за емоцията. Да видя как стават нещата. Не съм очаквал изобщо да се получи нещо повече“, заяви кулинарят.

Но получил. Световна титла в категория пица класика с уникална авторска рецепта.

„Замесих тестото с жив квас и вода със сребърни йони. Идеята ми беше да е с български продукти, но не се получи така стана малко микс между италианско и българско. Отгоре с италиански доматен сос, с италианска моцарела, българска тученица, еленски бут и козе сирене от Велико Търново с трюфели. Включих към пицата и български мавруд от 2019-та година, който е спечелил три наши награди в България и съчетаха се, според мен поне много добре“, разказа Митов.

Само на 23 години Светослав влиза в жестока конкуренция с още 180 майстори на пицата от цял свят. А с успеха си надхвърля очакванията дори на своя учител шеф Анатоли Колев.

Шеф Анатоли Колев, зам.-председател на Българската асоциация на пицарите, обясни, че основната идея била само да събере опит.  Сега, след като е шампион, младежът скромно споделя, че титлата не го е променила. „Продължавам да съм същия. Както съм работил допреди една седмица, така продължавам да работя и в момента – няма как за 2 дни да се променя“, категоричен е той.

А близките му все още не могат да повярват, че е станал шампион. „Всички са много изненадани. В момента звънят ми, поздравяват ме. Лично аз и моето семейство предполагам, че все още не можем да го разберем, че се е случило, но всички са много радостни“, подчерта той.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *