Българка е отличена със световна награда за принос в икономическата наука

Българката Стефани Станчева, професор по политическа икономика в университета Nathaniel Ropes, е един от двамата изследователи в областта на социалните науки, живеещи в САЩ, които ще получат наградата A.SK Bright Mind за 2023 г. Присъдена от Берлинския център за социални науки за първи път тази година, тя отличава по-млади учени, които имат важен принос за политическите и икономическите реформи.

„За мен е истинска чест да бъда един от двамата встъпителни носители на наградата Bright Minds Award“, казва Станчева пред The Harvard Gazette. „Много съм щастлива, че работата ми, която се стреми да се потопи в умовете на хората и да разбере по-добре техните възприятия, възгледи и убеждения, намира отклик сред другите.“

Станчева, определяна като френска икономистка от български произход, която се присъединява към факултета на Харвард през 2016 г., е известна с изследванията си върху подобряването на данъчните системи с цел по-голяма полза за хората и компаниите. За тази цел тя изучава дългосрочните ефекти на данъчната политика върху всичко – от образованието до иновациите.

Станчева също така проучва как гражданите се отнасят към данъчното облагане и други публични политики. Работата ѝ е широко цитирана и редовно публикувана в най-добрите академични списания. Понастоящем тя споделя поста на главен редактор в специализираното издание Quarterly Journal of Economics.

Освен това през 2018 г. Станчева основава Лабораторията по социална икономика в Харвард, където ръководи разработването на широкомащабни проучвания и експерименти, предназначени за оценка на общественото мислене по редица икономически въпроси. Последните проекти на лабораторията обхващат нагласите в различни държави по отношение на поляризацията, упадъка на демокрацията, преразпределението на доходите и търговията.

Наградата A.SK Bright Mind за 2023 г. с награден фонд от 20 000 евро получава и професорът по социология и обществени въпроси в Принстънския университет Филиз Гарип. Дарон Асемоглу, професор по икономика в Масачузетския технологичен институт, пък печели основната награда A.SK за социални науки – най-високото отличие на Берлинския център за социални науки с награден фонд от 100 000 евро, което се присъжда на всеки две години от 2007 г. насам.

Церемонията по награждаването ще се състои на 14 ноември в Берлин.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *