Вдигат наемите в Чехия

Пакет от законодателни промени, одобрени от правителството в Чехия, ще доведат до увеличение на цената на годишния наем за апартамент от 60 квадратни метра. м средно с 2000 чешки крони (82 евро), според Асоциацията на жилищата под наем (ANB).

Увеличението на цените на жилищата се дължи основно на:

увеличаване на ДДС върху плащанията за централно отопление и водоснабдяване и канализация от 10 на 12%,

увеличаване на ставката на ДДС върху услугите по почистване, свързани с почистване на обществени площи от 10 на 21%,

увеличаване на ДДС върху извозването на битови отпадъци от 15 на 21%.

Промяната на ДДС ще бъде усложнена от увеличение на данъка върху имуществото, което повечето наемодатели ще отразят в наема си, казват от  асоциацията, цитирани от 420on.cz .
„Инфлацията ще доведе до увеличение на цените на отоплението, топлата вода и т.н. с около 10% до 2024 г. Използвайки тази методология, стигнахме до заключението, че пакетът за консолидация ще увеличи разходите за живот в среден апартамент от приблизително 60 квадратни метра. най-малко с 1500 чешки крони CZK на година, а в големите градове тази сума ще бъде повече от 2000 CZK на година.

В Прага увеличението на жилищните разходи ще бъде най-високо, а в някои райони на града може дори да бъде около 2500 CZK“, каза Ян Рафай, член на президиума на ANB и главен изпълнителен директор на Heimstaden.

 

istock
istock

 

Според правителството законопроектът има за цел да подобри ситуацията с държавния бюджет. То трябва да помогне за намаляване на дефицита с 97 милиарда крони през следващата година и с общо 150 милиарда крони до 2025 г.

Опозицията твърди, че пакетът е насочен само към повишаване на данъците и може също така да предизвика повишена инфлация и да повлияе негативно на икономическите резултати. Депутатите от опозицията внесоха около 80 поправки. Заседанието на бюджетната комисия показа, че голяма част от тях нямат шанс за успех в парламента.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *