Във Великобритания обсмислят пълна забрана на тютюнопушенето

Великобритания предприема историческа промяна в законодателството си за продажба на цигари, която ще забрани на следващите поколения напълно да пушат.

Промяната наистина е радикална и се очаква да влезе в сила през следващата година, ако бъде подкрепена от мнозинството депутати в британския парламент. Премиерът Риши Сунак заяви, че ще разреши на народните представители от управляващата Консервативна партия да гласуват по съвест за законопроекта, който правителството ще внесе по въпроса, тъй като в него се предлагат наистина сериозни изменения, отнасящи се до милиони граждани и стотици фирми. Дори самото им обявяване през тази седмица предизвика спад в цените на акции на двамата най-големи доставчика на тютюневи изделия за британския пазар.

Причината е, че предлаганите промени имат за цел да премахнат почти напълно пушенето сред младите хора в Обединеното кралство до 2040 година.

В момента, за да си купиш цигари в английски магазин, трябва да си поне на 18 г. Намерението обаче е тази възраст да се увеличава с по още година на всеки 12 месеца и родените след януари 2009 година да не получат възможност да пазаруват легално тютюневи изделия през целия си живот.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *