Възможен е спад в цените на недвижимите имоти в малките градове, но не и в София

В по-малките градове, където динамиката на имотния пазар е по-ниска, са възможни понижения на цените. В тези градове няма и такъв пик на строителството, какъвто има във Варна, в София и в Бургас. Това каза Александър Бочев, зам.-председател на НСНИ, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Иван Велков, председател на FIABCI България, в момента расте съвсем нова генерация от клиенти, които се отнасят по различен начин както към свободното си време, така и към спестяванията си и качеството на средата, която ги заобикаля. По думите му тя ще пренареди пазара здравословно и полезно за всички.  „В момента потребителите и купувачите са доста информирани и взискателни и има сериозно покачване на интереса към качествено, ново строителство, съобразено с изискванията на пазара и новите технологии“, каза той.

По отношение на отчетения спад на сделките с недвижими имоти в страната през третото тримесечие на годината, гостите отбелязват, че през последните няколко години слабите трети тримесечия се дължат на желанието на хората да прекарват времето си за пътувания и екскурзии.

„Манипулативно е да се твърди, че броят сделки е на най-ниското си ниво от 2010 г. насам“, каза Бочев. „В големите градове, където е големият пазар – София, Варна, Бургас – статистиката от Агенцията по вписванията, ако не се разглежда само третото тримесечие, а първите три тримесечия на тази година, нарастването спрямо 2010 г. през 2023 г. в София е с 90%. Във Варна има около 40%, в Пловдив има около 30% увеличение“, каза той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *