В Германия забраняват отоплението с петролни продукти и газ

След дълги спорове, в Германия беше приет законопроект за постепенно премахване на системите за отопление с петролни продукти и газ. Целта на закона е да насочи страната по пътя към климатично неутрално отопление в бъдеще. Сега обаче валят множество въпроси, сред които и доколко всъщност новият закон и всички усилия, свързани с него ще помогнат в борбата с климатични промени. Забраната не означава, че отоплителни системи ще бъдат задължително премахвани, но отоплението с възобновяема енергия е важен компонент.

Новата редакция на закона, чиято първа по-строга чернова беше редактирана, предвижда, че от 2024 г. в новопостроените сгради трябва да се гарантира, че инсталираното отопление генерира най-малко 65% от топлината от възобновяеми енергии. За съществуващи вече сгради общините трябва първо да представят планове за това, как благоприятното за климата преобразуване трябва да работи на местно ниво – дали ще бъдат изградени например централни отоплителни мрежи, или газови мрежи за биогаз или водород.

Важно е да отбележим, че дори и след 2024 година ще могат да бъдат инсталирани отоплителни системи на нафта и газ, но трябва да бъдат спазени определените условия, отговарящи на закона. Така че, със сигурност за собствениците предстоят много стъпки, свързани с новостите. Социологически проучвания сочат, че двама от трима германци са против плановете на управляващите в Германия.

Ето и повече за новия закон за отопление и борбата с климатичните промени. Още по време на самия дебат в Бундестага се прокраднаха съмнения дали всички усилия изобщо имат смисъл. Беше посочено, че дори първоначалният по-строг закон ще спести цитирам „потискащо малко“ емисии въглероден диоксид.

Първоначално законопроектът предвиждаше от 2024 г. повечето видове нови отоплителни системи, захранвани с нафта или природен газ, да бъдат забранени. Според екологичния институт, който е най-важният източник на информация за германското правителство по темата, първоначалната по-строга версия на закона щеше да избегне около 13,3милиона тона въглероден диоксид до 2030та година или иначе казано по-малко от два процента от общите емисии на Германия.

В сегашната си форма, в която е приет законът, целта е да бъдат избегнати около една четвърт по-малко парникови газове от първоначалния проект. От министерството на икономиката обаче смятат, че ефектът на намаляване на вредните емисии въглероден диоксид ще става все по-осезаем във времето.

Нова телевизия, „Събуди се“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *