В Котел бе почетена 156-годишнината от смъртта на Георги Раковски

С поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. „Възраждане“ в Котел бе отдадена почит пред паметта на патриарха на българската национално-освободителна революция, съобщиха от общината. Цветя по повод годишнината бяха положени от представители на общинското ръководство, Общински съвет – Котел и служителите на Исторически музей – Котел.

Във фоайето на музейна експозиция „Котленски възрожденци“ ще бъдат прожектирани документалните филми: „Философът на една свобода“ и „200 години безсмъртие“, които са посветени на живота и делото на Георги Раковски. Лентите са заснети под патронажа на Военна академия „Георги Ст. Раковски“ през 2021 г.

Георги Ст. Раковски умира в Букурещ през 1867 г., където е и погребан. През юни 1885 г. тленните му останки са пренесени от Румъния в България. Първоначално те пристигат в Русе, а оттам са транспортирани в София.

В столицата се съхраняват в черквата „Св. Неделя“ и чак през октомври 1942 г., са преместени тържествено в храм „Св. Св. Петър и Павел“ в Котел. Котленци девет години по-рано – на 30 юли 1933 г., откриват на пл. „Възраждане“ паметник на най-видния си съгражданин, дело на скулптора Иван Лазаров. На 10 октомври 1981 г. Георги Раковски намира покой в Пантеон, посветен на неговата личност, в който днес се помества и експозиция „Котленски възрожденци“.

 

КРОСС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *