В страната няма да се гласува с машини

ЦИК е приела решение, което са длъжни да изпълнят всички ОИК и в страната няма да се гласува с машини. ЦИК не е дала разрешение машините да напускат склада. Как са напуснали склада и каква е причината да тръгнат из страната трябва да отговори министърът на вътрешните работи. Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева в предаването „Тази събота“ по бТВ.

Единствено ЦИК може да даде разрешение машините да напуснат складовете. „Ние снощи след заседанието установихме от репортажите по телевизията, че машините са напуснали склада без решението на ЦИК и незабавно дадохме указания на жандармерията, които охраняват склада, и на МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан“, обясни Матева.

Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, уточни Матева.

Решението е взето след сериозно обсъждане на наличната информация. „Когато ДАНС, която отговаря за националната сигурност в страната, предостави такава сериозна информация, свързана с изборния процес, ние обсъдихме данните, които се съдържаха в тази информация, след това присъствахме на среща при председателя на Народното събрание с представители на парламентарните групи, с министъра на електронното управление, където тази информация беше потвърдена. Министърът на електронното управление заяви, че няма да подпише решението за удостоверяване на съответствието. Заяви, че заместник-министърът е дал пред него писмени обяснения, които потвърждават информацията в справката на ДАНС.

Тя обясни, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов не е снимал хеш код. „В МЕУ, в защитена среда, се проведе доверено изграждане на изходния код. Тогава беше създаден и хеш кодът, който беше публикуван на Фейсбук страницата на МЕУ. Този код е публичен. В понеделник, отново в защитена среда, беше предоставен достъп до изходния код на всички регистрирани участници. След това, в нарушение на всички правила, зам.-министърът е извършил действия, които дават основание да не сме сигурни какъв софтуер е инсталиран на машините“, уточни Матева.

Росица Матева посочи обаче, че не може да оповести конкретните действия на Стойнов. „Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание на ЦИК да вземе решението да се гласува само с хартиени бюлетини“, категорична бе тя.

Тя коментира и появилата се информация, че ОИК-София се противопоставила на ЦИК и е взела решение да има машини в столицата. Матева обяви решението на общинската комисия за незаконосъобразно.

„Решението на ОИК е, че ще раздаде на СИК всички изборни книжа, които не са изменени или отменени“, каза председателката на ОИК-София Полина Витанова пред bTV.

„ОИК-София не е вземала решение, че ще се осъществява машинно гласуване, тъй като комисията не предава на СИК машини за гласуване. Те се предават от фирмата, която ги поддържа „Сиела Норма“. В София ще има машинно гласуване, ако фирмата предаде на СИК машините за гласуване“, каза Витанова.

Матева коментира, че решението на ОИК-София не е да има машинно гласуване.

„София не може да бъде извадена от цялата страна. ЦИК не може да преосмисли решението през днешния ден“, категорична бе Матева.

 

кросс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *